Groningen I 4631 A1
Vismarkt 20, 9711 KT te Groningen

Inleiding

WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt en de Pelsterstraat, gebouwd in 1897 in opdracht van R.J. Escher in een karakteristieke, laat-eclectische bouwstijl. De begane grond verdieping is momenteel in gebruik als winkel en daartoe aangepast met een moderne toegang in de uitgebouwde gevel aan de Pelsterstraat. De bovenverdieping is in gebruik als kantoor met woning en daartoe inwendig aangepast.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. De voor- en zijgevels zijn opgemetseld uit roodbruine baksteen. Beide gevels hebben op de begane grond een met marmer beklede pui die echter niet oorspronkelijk is. De voorgevel heeft op de verdiepingen drie rondboogvensters. De middentravee risaleert halfsteens en is omkaderd met stuc lijstwerk, sluitblokken en diamantkoppen. De gevel wordt aan weerszijden afgesloten door bakstenen pilasters met facetten en kapitelen in stuc. De eerste verdieping wordt afgesloten door een omlopende zware, geprofileerde stuc cordonlijst. In het midden op de eerste verdieping van de zijgevel bevindt zich een brede, trapeziumvormige houten erker met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten in Art Nouveau-stijl. Voorts bevat de zijgevel een drietal rechtgesloten vensters met strekken en stuc negblokken en sluitstenen. Op de tweede verdieping bevindt zich in de middentravee een balkon op consoles met leeuwekoppen en een houten open balustrade. De gevels worden afgesloten door een brede stuc kroonlijst, die op de hoeken en op het risaliet van consoles zijn voorzien, die een geprofileerde bakgoot dragen. Tegen het voordakschild is een kajuit met stuc wangen en tympaan uitgemetseld. Het dubbele kajuitvenster bevat geprofileerd, stuc lijstwerk. Inwendig nog van belang de houten tochtdeur met geëtst glazen middenpaneel met een pauw en zijlichten met irissen in Art Nouveau-stijl, het houten trappenhuis en het gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten van de erker op de eerste verdieping en van de vensters op de tweede verdieping.

Waardering

WOONHUIS, opgetrokken in een late, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representant van het eclecticisme in de negentiende-eeuwse bouwkunst met een gaaf decoratie-schema. Bovendien vormt het gebouw een architectonisch belangrijk element in de waardevolle stedebouwkundige ruimte van de Vismarkt in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.