Groningen I 4577 A1
Groningen I 4577 A2
Vismarkt 24, 9711 KT te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELMAGAZIJN MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, gebouwd in 1897 in opdracht van L.E. van Hasselt als hoedenmagazijn met bovenwoning naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, zorgvuldig vormgegeven in een voor de architectuur uit het einde van de negentiende eeuw karakteristieke bouwstijl met elementen van de neo-gotiek en de Art Nouveau-stijl. De begane grond is geheel gemoderniseerd en als winkel in gebruik. De bovenwoning is sinds 1980 met aangrenzende buurtpanden verbouwd tot wooneenheden en daartoe inwendig aangepast. Van de oorspronkelijke indeling en aankleding resteert nog het houten trappenhuis, enkele zwartmarmeren schouwen en het gebrandschilderde glas in de bovenlichten van de verdiepingsvensters. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een grijze kruispan. De voorgevel is drie raamtraveeën breed, opgetrokken uit een rode Groninger perssteen en verlevendigd met hardstenen dorpelbanden. De gevel is opgemetseld in een tuitgevel in neo-gotische trant. Op de begane grond is de pui geheel vervangen door een moderne, glazen pui. Op de eerste verdieping is een grote trapeziumvormige erker uitgemetseld. In de erker zijn constructieve delen, dorpelbanden, negblokken en sluitstukken in hardsteen uitgevoerd. De erker is gedekt met leien en heeft een balkon met openslaande balkondeuren en twee gemetselde penanten, bekroond met natuurstenen ballen en een sierlijk smeedijzeren hekwerk. De erker bevat drie licht getoogde vensters met hardstenen negblokken en sluitstenen. In de bovenlichten is het gebrandschilderde glas deels nog aanwezig. De drie vensteropeningen op de tweede verdieping zijn met verhoogde segmentbogen gesloten. In de boogtrommels zijn tegeltableau's aangebracht met blad- en bloemmotieven in Art Nouveau-stijl. Soortgelijke tegeltableau's zijn aangebracht in de blindnissen in de topgevel. De bovenlichten van de vensters op de tweede verdieping hebben hoefijzerboogvormige kozijnen en zijn ingevuld met gebrandschilderd glas met gestileerde zonnebloemen. De eerste verdieping wordt afgesloten door een afzaat. Op de muurdammen van de tweede en derde verdieping zijn overhoeks geplaatste penanten aangebracht, rustend op natuurstenen consoles in de vorm van dierenkoppen. De penanten monden uit in uitgemetselde pinakels, die worden bekroond door natuurstenen kruisbloemen. In de geveltop zijn een venster en twee blindnissen aangebracht. De laatsten hebben spitsbogen en driepassen. De tuitgevel wordt afgedekt door meerdere lagen van geprofileerde baksteen. Waardering WINKELMAGAZIJN MET BOVENWONING, zorgvuldig vormgegeven in een neo-gotische stijl naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische en esthetische kwaliteit van het ontwerp en de toegepaste ornamentiek. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de Vismarkt in Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelmagazijn

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen