Groningen I 3685
Pelsterdwarsstraat 7 e, 9711 KP te Groningen
Pelsterdwarsstraat 7 d, 9711 KP te Groningen
Pelsterdwarsstraat 7 c, 9711 KP te Groningen
Pelsterdwarsstraat 7 a, 9711 KP te Groningen
Vismarkt 26, 9711 KT te Groningen

Inleiding

WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, als woonhuis gebouwd in omstreeks 1870 in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. In 1904 is het woonhuis verbouwd tot winkel met beneden- en bovenwoning. Het gebouw is momenteel in gebruik als winkel met bovenwoning en bevat een moderne winkelpui. Het interieur is geheel verbouwd.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak. De voorgevel is drie raamtraveeën breed. Het gevelmuurwerk van de verdiepingen is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De vensters hebben rondgezette bovenhoeken en worden op de eerste verdieping geflankeerd door pilasters met kapitelen. De pilasterstelling draagt een gestucte cordonband, waarop in stucreliëf een drietal leeuwekoppen met rank- en loofwerk is aangebracht. De vensters op de tweede verdieping staan op een doorlopende onderdorpelband en zijn omlijst met geprofileerd stucwerk. Boven de vensters zijn kuiven met loofwerk aangebracht, die doorsteken naar segmentboogvormige tympanen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst waarop een viertal rijk bewerkte consoles zijn aangebracht, die een geprofileerde bakgoot dragen. De achtergevel van de verdiepingen is gestuct en voorzien van schijnvoegen en bevat T-vensters met segmentboogvormige ontlastingsbogen.

Waardering

WOONHUIS, met een monumentale, gestucte lijstgevel in eclectische stijl, karakteristiek voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het gave decoratiewerk in stuc. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk element in een reeks waardevolle panden aan de zuidkant van de Vismarkt in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.