Groningen I 4417
Vismarkt 34, 9711 KT te Groningen
Vismarkt 34 a, 9711 KT te Groningen

Omschrijving

Inleiding EXPEDITIEKANTOOR MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt, gebouwd in 1911-1912 als expeditiekantoor met bovenwoning voor de firma Van Gend & Loos naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een neo-gotische bouwstijl. De oorspronkelijke bedrijfsruimte op de begane grond is gewijzigd in een winkelruimte. De bovenwoning is thans in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte golfpan. De voorgevel is vier raamtraveeën breed. De gevel is opgetrokken uit roodbruine baksteen en verlevendigd met natuurstenen speklagen. De meest oostelijke travee springt circa één meter vooruit in de rooilijn. Op de begane grond bevindt zich een winkelpui met een brede, houten luifel, die rust op houten gesneden consoles in de vorm van dierfiguren. Boven de luifel bevindt zich een reeks bovenlichten met gekleurd glas-in-lood, gevat in een natuurstenen kader. Aan weerszijden van de luifel bevinden zich leeuwekoppen in natuursteen. De pui wordt afgesloten door een brede, betegelde cordonlijst. Hierop stond oorspronkelijk de naam van de opdrachtgever vermeld. Op de eerste verdieping bevinden zich vier vensters met kruiskozijnen; de bovenlichten zijn ingevuld met glas-in-lood. De vensters zijn gedekt met korfbogen. De eerste verdieping wordt afgesloten door een geprofileerde waterlijst uit natuursteen. De vensters op de tweede verdieping worden gedekt door rondbogen met natuurstenen sluitstukken. De boogtrommels zijn ingevuld met vlechtwerk. De geveltop is geplaatst op een boogfries met natuurstenen consoles, dat aansluit op de rondbogen van de vensters hieronder. De toegangstravee en de hoofdgevel hebben een trapgevel gekregen, de eerste met een schilddragende leeuw in natuursteen op de top. In de geveltop van de hoofdgevel is een vierdelig venster met houten luiken aangebracht. De trappen zijn gedekt met natuurstenen platen. De toegangstravee bevat op de begane grond een bewerkte houten paneeldeur met een geprofileerd, natuurstenen kader. Hierboven bevindt zich een liggend ovalen venster, dat omlijst wordt rank- en loofwerk in natuursteen. De achtergevel is opgetrokken uit rode baksteen en bevat op de eerste verdieping openslaande deuren met zijvensters en op de tweede verdieping vier rechtgesloten T-vensters. Alle bovenlichten hebben een fijne roedeverdeling. Inwendig is de oorspronkelijke indeling van de bovenwoning goed bewaard gebleven. Van belang onder meer het houten trappenhuis met bewerkte eindbalusters, stuc plafonds in de woonvertrekken met een zwartmarmeren schouw, houten paneeldeuren en de bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Waardering EXPEDITIEKANTOOR MET BOVENWONING, vormgegeven in 1911-1912 in een fraaie neo-gotische stijl naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van de Vismarkt in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis