Groningen G 4778
W.A. Scholtenstraat 1, 9711 XA te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat en de Turfsingel, gebouwd in 1923 als eigen woonhuis en kantoor naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met kantoor.Het van oorsprong rijk aangeklede interieur in de stijl van de Amsterdamse School is aangepast. Omschrijving Het markante gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm vierkante plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De westelijke gevel aan de Turfsingel is naar het noorden toe rondgezet. Aan de W.A. Scholtenstraat bevindt zicht een toegangstrap naar de portiek. De trap en de gevel van de begane grond zijn opgetrokken uit een bijzonder onregelmatig gevormde gesinterde mondsteen en zijn gemetseld in wildverband. Op de begane grond zijn drie raamopeningen gemaakt met stalen kozijnen. De gevel van de verdieping is opgetrokken uit een donkerrode perssteen. Op de hoek bevindt zich een halfrond uitgemetseld rookkanaal. Het gevelvlak wordt geopend door een reeks van gepaarde, qua afmeting en vorm wisselende vensters met stalen kozijnen. De gevel aan de W.A. Scholtenstraat wordt afgesloten door een groot uit het gevelvlak springend venster. De van oorsprong harmonica-achtige stalen roeden zijn vervangen door kunststofkozijnen. In de westelijke gevel bevindt zich nog een oorspronkelijk venster met gekleurd glas-in-lood in de stijl van 'De Ploeg'. De daklijn maakt verschillende sprongen. De gevel is geheel begroeid met een klimplant. De indeling van de achtergevel is oorspronkelijk en bevat op de begane grond een terras met een bakstenen ommuring van kromme klinkers met een trapje naar de tuin. Waardering Woonhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als uitermate waardevolle representant van de bouwstijl van de Amsterdamse School, waarvan dit gebouw het vroegste exemplaar in de stad Groningen is. Bovendien is het gebouw van betekenis voor het oeuvre van architect E. van Linge. Daarnaast maakt de plastische vormgeving het gebouw tot een belangrijk element in de stedebouwkundige situatie van de W.A. Scholtenstraat en omgeving in de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning MRS-aanv.

Linge, E. van ; Stad Groningen