Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
486685
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 april 1995
Kadaster deel/nr: 
5644/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Groningen
X-Y coördinaat: 
233924 - 582389

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1924 naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge in opdracht van de familie Grijpstra in de stijl van de Amsterdamse School met kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain waarboven twee bouwlagen onder een plat dak. De gevel is afgesloten met een zinkstrip. De voorgevel is twee traveeën breed en asymmetrisch van opzet. De gevel van het souterrain en de begane grond is opgetrokken uit een geglazuurde persmondsteen. In de westelijke hoek bevindt zich een deur naar het souterrain. De voordeur is geplaatst in een dubbelbrede portiek, die wordt gedragen door een ronde kolom die bekleed is met gegolfde zwarte tegels in staand verband. Naast de voordeur bevindt zich een aardig tableau van natuursteen met voorstellingen in reliëf. Op de bel étage bevindt zich op de hoek een haaksgezet, groot venster, dat door een betonplaat wordt ontlast. De bovenlichten van de stalen raampartij en de portiek zijn uitgevoerd in glas-in-lood, in de stijl van 'De Ploeg'. Op de verdieping bevinden zich twee vensters met driedelige stalen kozijnen. Tussen de vensters is midden op de gevel een halfronde liseen uitgemetseld in een geglazuurde persmondsteen. De liseen heeft de functie van rookkanaal. De indeling van de achtergevel is oorspronkelijk met op de bel étage openslaande stalen balkondeuren, die naar het balkon leiden, geflankeerd door rechthoekige smalle glas-in-loodramen in de stijl van 'De Ploeg'. Inwendig is de oorspronkelijke indeling goed bewaard gebleven. Van belang zijn de fraaie glas-in-loodramen van de bel étage en portiek en de wandbetegelingen van de gang, het trappenhuis en om de schouw in de voorkamer op de verdieping, bestaande uit een abstract patroon van donkerblauwe en gele tegels. Waardering Woonhuis, met een gevel in een expressionistische bouwstijl met kenmerken van de Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid, typisch voor de architectuur van de jaren twintig van deze eeuw, naar ontwerp van de Groninger architect E. van Linge, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit en originaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid. Bovendien is het gebouw van betekenis voor het oeuvre van de architect.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaW.A. Scholtenstraat59711 XABinnenstadGroningen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GroningenG4845

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Eengezinswoning

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19241924exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Linge, E. van ; Stad Groningenarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.