Groningen K 64
Zwanestraat 9 A, 9712 CH te Groningen
Zwanestraat 9, 9712 CH te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten, uit gedifferentieerde bebouwing bestaande noordelijke gevelwand van de Zwanestraat, gebouwd in omstreeks 1870 in een eclectische bouwstijl en in 1913 in opdracht van J.D. Zimmerman voorzien van een verfijnde houten winkelpui in de stijl van de Vernieuwingsarchitectuur van het begin van de twintigste eeuw. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is getrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een schilddak, belegd met een zwarte pan. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met een geprofileerde bakgoot, die gedragen wordt door vier loofwerkconsoles. Tegen het voordakschild is een gepleisterde kajuit geplaatst met een geknikte houten daklijst. De voorgevel is geheel gepleisterd en drie raamtraveeën breed. De in 1913 aangebrachte winkelpui op de begane grond bestaat uit een natuurstenen plint met twee kelderroosters, natuurstenen pilasters die met vlakke reliëfs in de stijl van de Art Nouveau zijn versierd en kapitelen met guttae, die de brede puibalk dragen. Alle natuurstenen onderdelen zijn zwart geschilderd. Tussen de pilasters bevinden zich twee etalages met kwartronde ramen met daartussen de ingangsportiek voor de winkel en de bovenwoning. De winkelpui is verfijnd vormgegeven en van hout vervaardigd; het bovenlicht van de vensters heeft een sierlijke roedeverdeling met gebogen kalven. De vensters op de eerste verdieping zijn licht getoogd en bevatten T-vensters met stolpramen. Het geprofileerde stuc lijstwerk om de vensters is versierd met kuiven van loofwerk. De zesruitsvensters op de tweede verdieping bevatten geprofileerd stuc lijstwerk, dat iets getoogd is, met kuiven. Waardering Woonhuis met een jongere winkelpui, opgetrokken in een eclectische bouwstijl uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met een fraaie winkelpui uit 1913, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de ambachtelijke uitvoering en gaafheid van de uit 1913 daterende winkelpui in de stijl van de Vernieuwingsarchitectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de noordelijke gevelwand van de Zwanestraat in Groningen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Bovenwoning MRS-aanv.