Groningen I 4273
Groningen I 2958
Hereplein 6, 9711 GA te Groningen

Omschrijving

Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd in het zuidwestelijke kwadrant van het Hereplein, gebouwd in 1882 als een van de eerste bouwwerken op de terreinen van de voormalige vestingwerken aan de zuidkant van de binnenstad in opdracht van Prof. W.M.A. Sänger in een voor het laatste kwart van de negentiende eeuw karakteristieke eclectische bouwstijl. Het gebouw is sinds 1939 in gebruik als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is op het zuiden georiënteerd en opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met schubleien in maasdekking. Het witgesausde metselwerk is grotendeels aan het oog onttrokken door pleisterwerk, voorzien van diverse schijnvoegen of bosseringen. De begane grond heeft de functie van souterrain en heeft de kenmerkende gedrukte hoogte en sobere uitstraling. De bel étage heeft aan de pleinzijde een op rijk rolwerk consoles rustend balkon met balustrade. De vensters zijn rechtgesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk met forse sluitstenen. De erkerrisaliet aan de oostzijde is geheel gestuct en voorzien van schijnvoegen. De door de erker ingesloten hoek op de derde bouwlaag heeft een terras, omzoomd door smeedijzeren hekwerk dat doorgezet wordt in een omlopende, gestucte band, die de gevels van de bel étage afsluiten. De vensters van de tweede verdieping zijn segmentboogvormig gesloten en voorzien van geprofileerd stuc lijstwerk. De gevels worden afgesloten door een omlopende gestucte kroonlijst, die voorzien is van cartouches boven de vensters. Gepaarde consoles op de buitenhoeken van het gebouw dragen de geprofileerde bakgoot. Een kajuit met tympaan bekroning aan de pleinzijde en kleine 'oeils de boeuf' op de diverse dakschilden completeren het geheel. Waardering DUBBELE VILLA, geheel vrijstaand bouwwerk bestaande uit twee zelfstandige gebruikseenheden, vormgegeven in een rijk versierde, eclectische bouwstijl, kenmerkend voor de architectuur van het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp die onder andere tot uiting komt in de robuuste proporties van de onderdelen en het zorgvuldig uitgevoerde decoratieschema van de gevels. Bovendien vormt het gebouw, deel uitmakend van de buitengewoon waardevolle bebouwing aan de zuidzijde van de Heresingel, door zijn situering aan het zuidwestelijk kwadrant van een rond-point en door zijn ligging in een zichtas over het Hereplein naar het zuiden, een zeer belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidzijde van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.