Groningen H 3727
Groningen H 2851
Groningen H 2852
Hereplein 10, 9711 GA te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS MET IJZEREN HEK, bestaande uit drie afzonderlijke woonhuizen, geheel vrijstaand gesitueerd in het zuidoostelijke kwadrant van het Hereplein, gebouwd in 1888 naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in een voor het eind van de negentiende eeuw karakteristieke, rijk versierde eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance. De aangebouwde houten serre aan de westelijke zijgevel is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer aanwezig. Het gebouw is al lange tijd in gebruik in kantoor en daartoe inwendig drastisch aangepast. De erfafscheiding bestaat uit een ijzeren hekwerk uit de bouwtijd tussen gietijzeren balusters met bolvormige sierlementen. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain, begane grond en een eerste verdieping. De hoekrisalieten van het complex hebben in tegenstelling tot de circa een halve meter teruggezette middentraveeën, een tweede verdieping met een kapverdieping onder een hoog afgeknot schilddak, belegd met een zeldzame leipan. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot, die gedragen wordt door houten consoles. De gevels zijn opgemetseld uit roodbruine baksteen en symmetrisch van opzet. Het souterrain is voorzien van imitatie-rustica. De voorgevel is dertien traveeën breed; de zijgevels zijn vier traveeën breed. De gevels zijn verlevendigd met geprofileerde cordonlijsten en dorpelbanden in wit pleister. De vensters op de begane grond worden gesloten met rondbogen; de verdiepingsvensters met verhoogde segmentbogen. De boogtrommels zijn gevuld met baksteen maaswerk. De voordeuren hebben ronde bovenlichten, gevat in geprofileerd stuc lijstwerk en worden bekroond door een tympaan. De dubbele vensters van de tweede verdieping worden bekroond en omzoomd met vakwerk- en baksteen maaswerk friezen. De zijgevels hebben een zelfde uitdossing gekregen. De iets vooruitspringende middenrisalieten worden bekroond door kajuiten met tympanen en stuc lijstwerk. De achtergevel heeft een vlak gestuct basement en regelmatig over het geveloppervlak verspreide vensters. Tegen de dakschilden zijn kajuiten geplaatst met rijk uitgedost stuc lijstwerk, tympanen, halfzuiltjes, rolwerk, pironnen en schildhoudende griffioenen. De erfafscheiding bestaat uit een ijzeren hekwerk uit de bouwtijd tussen gietijzeren balusters met bolvormige sierelementen. Waardering HERENHUIS MET IJZEREN HEKWERK, gebouwd in een rijk versierde, eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance, karakteristiek voor de bouwkunst uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het monumentale karakter van de architectuur, die tal van neo-maniëristische motieven in het decoratieschema vertoont, alsmede vanwege de opmerkelijke oriëntering op en situering aan de hoogwaardige stedebouwkundige ruimte van het Hereplein in Groningen. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk onderdeel van het oeuvre van architect P.M.A. Huurman in Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Stadsvilla MRS-aanv.

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen