Groningen G 5783
Kruitlaan 33, 9711 TX te Groningen

Inleiding

WOONHUIS, vrijstaand gesitueerd in de uit overwegend eind negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, gesloten zuidelijke gevelwand van de Kruitlaan en gescheiden van de aangrenzende gebouwen door smalle gangen, gebouwd in verschillende fasen vanaf 1829 en 1866 in een eclectische bouwstijl. Het was een van de eerste woonhuizen op de oostelijke vestingterreinen. Oorspronkelijk was er een theekoepel en een tuinhuis bijgebouwd. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis en is inwendig aangepast met uitzondering van de hal met witmarmeren vloer en plafond met stuc decoraties.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met zwarte pannen belegd schilddak. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst met een geprofileerde bakgoot. De gevels van het voorhuis zijn geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen; de zijgevels zijn besmeten. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en hebben geprofileerd stuc lijstwerk met kuiven. De ingang in het midden van de voorgevel heeft voordeuren met bovenlichten en gietijzeren deurroosters. Hierboven op de verdieping is een blind venster aangebracht, eveneens met geprofileerd stuc lijstwerk. De raamkozijnen op de begane grond en op de verdieping hebben een T-roedeverdeling. In de oostelijke zijgevel van de aanbouw bevinden zich zes-ruitsvensters evenals twee houten zuilen naast de openslaande tuindeuren. Zowel van binnen als van buiten zijn deze zichtbaar als half-zuilen.

Waardering

Woonhuis, met een ingetogen eclectische lijstgevel, typisch voor de tweede helft van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien is het gebouw een zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van de woonhuisbebouwing op de oostelijke vestingterreinen.