Groningen H 1264
Lijnbaanstraat 8, 9711 RV te Groningen

Inleiding

PAKHUIS, genaamd 'Orion', gesitueerd in de gesloten, uit overwegend bedrijfspanden en voormalige graanpakhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Lijnbaanstraat nabij de Oosterhaven, gebouwd in 1880 in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het gebouw is thans in gebruik als verenigingsgebouw en als toegang voor het aangrenzende en intern daarmee verbonden pakhuis (nr. 10/10a), dat tot wooneenheden is verbouwd. N.B. De bescherming geldt alleen voor nr. 8 en niet voor nr. 10/10a.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte golfpan.De gevel is opgemetseld tot een trapgevel waarvan de trappen met gietbeton zijn afgedekt en rusten op forse gemetselde tandlijsten. In verdiepte rechthoekige velden aan weerszijden van de bovenste hijsdeur in de trapgevel is de naam en het bouwjaar van het pakhuis aangegeven door middel van een gietijzeren belettering: Orion 1880. De uit rode baksteen opgetrokken voorgevel is drie traveeën breed. De middelste travee bevat de oorspronkelijke houten hijsdeuren. De begane grond wordt afgesloten door een zware lijst van kalkzandsteen. Alle venster- en deuropeningen zijn segmentboogvormig gesloten. Op de bovenste verdieping bevinden zich gietijzeren roosvensters met rollagen van gele baksteen. De verdiepingsvensters zijn verticaal samengevat in blindnissen met rondbogen en rollagen.

Waardering

PAKHUIS, genaamd Orion, gebouwd in 1880 in een ambachtelijk- traditionele bouwtrant met een karakteristieke trapgevel, van algemeen belang - vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde - vanwege zijn karakteristieke vormgeving - vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen, in het bijzonder de negentiende-eeuwse graanhandel; en - van belang vanwege zijn betekenis voor de ontwikkelingsgeschiedenis van het oostelijk havengebied nabij de Oosterhaven en omgeving in Groningen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis