Groningen G 6238
Nieuwe Sint Jansstraat 34, 9711 VJ te Groningen

Omschrijving

Inleiding WOONHUIS MET BAKKERIJ, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Nieuwe Sint Jansstraat, gebouwd in 1880 in een ingetogen classicistische bouwstijl. In het pand was vroeger een bakkerswinkel gevestigd. De voormalige, vrijstaande bakkerij achter het gebouw is van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het brede woonhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een evenwijdig aan de rooilijn geplaatst schilddak, belegd met een grijze Hollandse pan. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten lijst met een geprofileerde bakgoot. In het midden van het voordakschild bevindt zich een gemetselde kajuit met een gesneden houten daklijst. De voorgevel is zes raamtraveeën breed en opgemetseld uit een helderrode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De hoofdingang in het midden bestaat uit een dubbele bewerkte voordeur met gietijzeren traliewerk en een tweeledig bovenlicht en heeft een houten omlijsting en kroonlijst aan de bovenzijde. Op de hoeken zijn enkelvoudige toegangen naar de bovenwoning geplaatst. De licht getoogde vensters zijn segmentboogvormig gesloten met hanekammen. De begane grond wordt afgesloten door een geprofileerde houten lijst. De verdiepingsvensters hebben een zes-ruitsroedeverdeling. De indeling van de achtergevel is grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer kleine vierkante vensters met rollagen en een gemetselde kajuit met houten hijsbalk. Waardering Woonhuis met bakkerij, met een brede bakstenen lijstgevel uit de tweede helft van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de goede compositie van de voorgevel en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Bovendien vertegenwoordigt het gebouw een in de stad Groningen vrij zeldzaam voorkomend woonhuistype uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.