Groningen H 3431
Carolieweg 23, 9711 LR te Groningen

Omschrijving

Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Carolieweg, in 1890 verbouwd in opdracht van de Groninger architect P.M.A. Huurman naar eigen ontwerp in een rijk versierde neo-Renaissance stijl met kenmerken van de neo-barok in de ornamentiek. Het gebouw is thans in gebruik als winkel met bovenwoning. Omschrijving Het smalle, hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De westelijke deurtravee wordt aan de bovenzijde afgesloten door een kroonlijst met velden en een geprofileerde bakgoot. De oostelijke raamtravee is opgemetseld tot een rijk gedecoreerde topgevel met trappen, rolwerk en een gebogen tympaan waarin het bouwjaar is verwerkt. De twee traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen en is verlevendigd met stuc speklagen, op de hoeken versierd met diamantkoppen. De verdiepingen worden gemarkeerd door zwaar lijstwerk. Het etalagevenster op de begane grond is gesloten met een rondboog met stuc sluitstenen met diamantkoppen; de boogtrommel is versierd met plastisch rank- en loofwerk. De iets risalerende toegangstravee heeft boven de moderne winkeldeur een segmentboog met soortgelijke ornamentiek. Hierboven op de verdieping een rechtgesloten venster met hanekammen en stuc sluitstenen en op de tweede verdieping een rondboogvenster. De raamtravee heeft op de eerste verdieping een tweeledig venster met lijstwerk dat bekroond is met een, door een siervaas doorbroken tympaan. Hierboven op de tweede verdieping een gepaard rondboogvenster, samengevat onder een gemeenschappelijke rondboog; de boogtrommel is versierd met een putto in het midden, omlijst door rank- en loofwerk. Waardering Winkelwoonhuis, met een zeer rijk versierde voorgevel in neo-Renaissance-stijl met kenmerken van de neo-barok naar ontwerp van de destijds in Groningen bekende architect P.M.A. Huurman, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische kwaliteit van het ontwerp en de rijke ornamentiek en vanwege zijn gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Huurman, P.M.A. ; Stad Groningen