Groningen I 2549
Ubbo Emmiussingel 25, 9711 BB te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1885 in opdracht van Mevr. de Wed. J.S.B.A. Tellegen-van Ittersum in een neo-classicistische bouwstijl. In 1906 is aan de achtergevel een aanbouw en verlengde gang met binnenplaats aangebracht. Het gebouw is sinds 1954 in gebruik genomen als kantoor en daartoe inwendig aangepast. Sinds 1994 wordt het gebouw particulier bewoond. Omschrijving Het monumentale gebouw is opgetrokken op een in hoofvorm rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een laag, afgeknot schilddak, belegd met een zwarte pan. De voorgevel is vier traveeën breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen. De gevel waarvan de hoeken iets teruggeplaatst zijn, is voorzien van een hardstenen plint. De voorgevel is in hoogte, tussen de verdiepingen, geleed door geprofileerde stucbanden, die tevens als doorlopende borstweringen voor de vensters dienen. Ter plaatse van de eerste verdieping zijn in de band balusters aangebracht. De band langs de tweede verdieping is versierd met konische noppen. De gevel wordt afgesloten door een vlakke kroonlijst met tandlijst, die een geprofileerde bakgoot draagt. De gevelopeningen, vensters en deur, zijn voorzien van strekken met daarin opgenomen gestucte sluitstenen. De vensters en deur op de begane grond en de vensters van de tweede verdieping zijn rechtgesloten. De vensters van de bel étage zijn enigszins getoogd. De toegang is voorzien van een dubbele, besneden deur en een hardstenen stoep. De achtergevels zijn grijs gestuct en voorzien van schijnvoegen. De aanbouw aan de achtergevel uit 1906 telt één bouwlaag onder een plat dak en bevat rechtgesloten T-vensters. Waardering HERENHUIS, sober vormgegeven in een neo-classisictische bouwstijl, kenmerkend voor de architectuur van het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de fraaie proporties van de gevel. Bovendien vormt het gebouw een gaaf onderdeel van de nagenoeg gesloten, waardevolle bebouwing aan de noordzijde van de Ubbo Emmiussingel en als zodanig een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langds de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.