Groningen I 2527
Ubbo Emmiussingel 53, 9711 BE te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Ubbo Emmiussingel, gebouwd in 1892 en zorgvuldig vormgegeven in een eclectische bouwstijl. Het voorerf wordt omzoomd door een sober smeedijzeren hekwerk. De betonnen lage aanbouw aan de achtergevel dateert van 1940 en werd door de Duitsers gebruikt als zendpost. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor met bovenwoning. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte, Friese golfpan. De voorgevel is drie traveeën breed en opgetrokken uit roodbruine baksteen. Het muurwerk is verlevendigd met gebosseerde stucbanden. Het voorerf wordt omzoomd door een sober smeedijzeren hekwerk. De voorgevel van de gedrukte begane grond is zwaar gepleisterd en voorzien van gebosseerde imitatie-rusticablokken. De rechtgesloten deur- en vensteropeningen zijn gedekt met streksuggesties. De toegang bestaat uit een dubbele, besneden deur met hardstenen stoep. De begane grond wordt afgesloten door een geprofileerde waterlijst in stuc. De verdiepingen zijn voorzien van rechtgesloten vensters met korfboogvormige ontlastingsbogen en gekleurde baksteendecoraties in de boogtrommels. De borstweringen onder de vensterbanken met consoles zijn samengesteld uit geel en rood siermetselwerk. De hoge eerste verdieping wordt afgesloten door een stuc cordonlijst. De gevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst waarop gepaarde consoles zijn aangebracht, die een geprofileerde bakgoot dragen. De kap wordt omzoomd door een houten daklijst. De achtergevel bevat op de begane grond openslaande tuindeuren met een kruisroedeverdeling en op de bel étage een houten veranda waarvan het afdak rust op houten kolommen. Op de westelijke hoek bevindt zich op de bel étage een aanbouw met driezijdige erker met bovenliggend balkon. De rechtgesloten T-vensters zijn gesloten met strekken. Het voorerf wordt omzoomd door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk. De oorspronkelijke structuur en indeling is zeer goed bewaard gebleven. Van belang zijn onder meer de hal met betegelde vloer en glazen tochtdeur, witmarmeren gang, houten trappenhuis met rijk gesneden balusters en glazen venster in de zijgevel van het trappenhuis met gekleurd glas (geel en donkkerroze) en rijk geornamenteerde stuc plafonds en stuc ornamentiek. Waardering HERENHUIS, vormgegeven in een eclectische bouwstijl, karakteristiek voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de goede proporties en verhoudingen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur (onderdelen). Bovendien vormt het gebouw een waardevol accent in de aaneengesloten, waardevolle bebouwing aan de noordzijde van de Ubbo Emmiussingel en daarmee een belangrijk element in de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks langs de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.