Groningen I 2624
Ubbo Emmiusstraat 32, 9711 CC te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, aan weerszijden door een smalle gang van de belendende panden gescheiden, gesitueerd in de korte, oostelijke gevelwand van de Ubbo Emmiusstraat, gebouwd in 1886-1887 in opdracht van Mevr. Wed. Mulder-Everts in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw is in 1979 verbouwd tot huisvesting voor studenten en daartoe inwendig aangepast. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte, platte Friese pan. De voorgevel is opgemetseld tot een trapgevel en is drie traveeën breed. Het gevelmuurwerk is gemetseld van roodbruine baksteen en verlevendigd met gepleisterde dorpelbanden. De begane grond is voorzien van een gepleisterde plint en een houten, over de hele gevel doorlopende onderdorpelband. De borstweringen onder de vensters liggen iets verdiept waardoor de muurdammen op lisenen of pilasters lijken. Ter hoogte van de kalven zijn lijstkapiteeltjesmet rozetjes op de muurdammen getrokken. De venster- en portiekopeningn in de rechter travee zijn rondgesloten en hebben ellipsvormige ontlastingsbogen, voorzien van stuc negblokken en sluitstenen. De begane grond wordt afgesloten door een forse, geprofileerde stuc cordonlijst. Ook op de verdieping is de geleding met sprongen in het metselwerk geaccentueerd. Het drietal rechtgesloten vensters is samengevat onder een driedelige, fors geprofileerde wenkbrouwboog met sluitstenen. De halfronde boogtrommels ontvingen een dambordpatroon van zwarte en gele tegels. Het grote venster in de geveltop kreeg een identieke vormgeving. De geveltop wordt beëindigd door kleine trappen, om en om afgedekt met pleisterlijsten, die over de gehele gevel doorlopen. De bekroning wordt gevormd door een pinakel van siersmeedwerk met windvaan. Tussen de rondbogen van de vensters op de begane grond en in de geveltop zijn tal van sierlijk bewerkte smeedijzeren muurankers aangebracht. De achtergevel is opgetrokken uit rode baksteen en bevat een uitbouw met balkon en brede driedelige vensters onder segmentbogen met gekleurde baksteendecoraties in de boogtrommels. Waardering HERENHUIS, opmerkelijk vormgegeven in een eclectische bouwstijl met een rijke toepassing van ornamenten, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de opmerkelijke gevelcompositie en de architectonische gaafheid van het exterieur.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.