Groningen D 4746
Herman Colleniusstraat 110, Groningen

Omschrijving

Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE van de Herman Colleniusbrug, vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestelijke zijde van de vernieuwde Herman Colleniusbrug, die een belangrijke verbinding vormt tussen de Oranjebuurt en de Schilderswijk, gebouwd in 1925 in opdracht van de gemeente naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J. Bouma) in de stijl van de Amsterdamse School. De Herman Colleniusbrug zelf is gemoderniseerd en valt buiten de bescherming. Omschrijving Het huisje staat aan de zuidwestelijke zijde in de oksel van brug en landhoofd en rust op een halfrond, gemetseld basement. Aan de zijde van de kade is het huisje met hoekige liseenachtige schoorstenen expressief vormgegeven. De zuidgevel bevat een deur met twee zijlichten die worden beëindigd door een borstwering van staand metselwerk. Aan de waterzijde bevat het huisje boven het basement een halfrond uitgebouwde, iets overstekende vensterreeks met stalen sponningen die op een betonlatei rust. Het huisje wordt afgedekt door een betonnen, schelpvormige kap die tegen de strakke, verticale opbouw is geplaatst. WaarderingBRUGWACHTERSHUISJE van de Herman Colleniusbrug, gebouwd in 1925 met een opmerkelijke vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van Gemeentewerken (S.J.Bouma), van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege zijn gaafheid en zeldzaamheid.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Brugwachtershuisje