Groningen I 3429
Praediniussingel 7, 9711 AA te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande noordelijke gevelwand van de Praediniussingel, gebouwd in 1896 in opdracht van de Groninger aannemer/architect P. Belgraver naar eigen ontwerp in een eclectische bouwstijl. Het gebouw maakt deel uit van een ensemble van twee herenhuizen. Het gebouw is thans in gebruik als kantoor. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte golfpan. De gevel wordt afgesloten door een met guirlandes versierde kroonlijst en een geprofileerde houten bakgoot, die gedragen wordt door consoles. Tegen het voordakschild is een kajuit aangebracht met stuc pilasters en wangen, die bekroond wordt door een gebogen tympaan. De gedrukte begane grond is boven een vlak afgewerkt basement uitgevoerd in stuc in gebosseerde imitatie-rusticablokken en wordt afgesloten door een zware cordonlijst. Daarboven zijn de gevels opgetrokken uit rode baksteen en verlevendigd met dorpelbanden in stuc. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en aan de bovenkant voorzien van recht geprofileerd lijstwerk en ontlastingsbogen met stuc negblokken en sluitstenen; de boogtrommels zijn versierd met maaswerk van gekleurde baksteen. In het midden op de eerste verdieping zijn balkons met balustrades aangebracht, rustend op bewerkte consoles. De vensters van de bovenste verdieping hebben licht gebogen strekken met negblokken en sluitstenen met diamantkoppen. De achtergevel bezit over de volle breedte een aardige houten veranda met houten stijl- en regelwerk. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding vrij goed bewaard gebleven. Van belang zijn onder meer het trappenhuis met bewerkte houten balusters en gietijzeren spijltjes en de geornamenteerde stuc plafonds op de bel étage. Waardering HERENHUIS, gebouwd in 1896 in een eclectische bouwstijl, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Belgraver, P. ; Stad Groningen