Groningen I 2892
Praediniussingel 19, 9711 AC te Groningen

Omschrijving

Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende-eeuwse herenhuizen bestaande, noordelijke gevelwand van de Praediniussingel, deel uitmakend van een symmetrisch opgezet ensemble van drie aaneengeschakelde herenhuizen, gebouwd in 1896 in opdracht van de gebroeders Th. en P. Hovingh in een eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance. Het gebouw is thans nog in gebruik als woonhuis. De aanbouw aan de achterzijde uit de jaren twintig is van ondergeschikt belang. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een zadeldak, belegd met een zwarte Friese golfpan. Horizontaal wordt het gebouw geleed door doorlopende stuc cordonlijsten en friezen. Een hardstenen steektrap van zes treden met smeedijzeren hekwerken leidt naar de toegang met een dubbele, fraai bewerkte deur. De vensters zijn rechtgesloten en hebben segmentboogvormige ontlastingsbogen met stuc negblokken en sluitstenen; de boogtrommels zijn voorzien van schelpvullingen en maaswerk van baksteen. De topgevel heeft een afgeknotte, gebogen top met geprofileerd stuc lijstwerk als afdekking. De top is versierd met cartouches waarin het bouwjaar is verwerkt. Inwendig is de oorspronkelijke structuur, indeling en aankleding vrij goed bewaard gebleven. Van belang zijn onder meer de rijk geornamenteerde stuc plafonds op de bel étage en de houten trap met fraai gesneden balusters. Waardering HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van drie, gebouwd in 1896 in een eclectische bouwstijl met stijlkenmerken van de neo-Renaissance, typisch voor de architectuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf onderdeel van de hoogwaardige stedebouwkundige structuur van de singelreeks aan de zuidkant van de binnenstad van de stad Groningen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.