Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
487565
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 maart 1995
Kadaster deel/nr: 
11768/32
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79782 - 455875

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van de familie P. Eschauzier gebouwd door architect L.J. Falkenburg in een historiserende bouwstijl. Uitvoerder was de Hollandsche Maatschappij tot het maken van werken in Gewapend Beton te 's- Gravenhage. In 1918-1919 zijn naar ontwerp van de architect G.J. Hamer kleine wijzigingen uitgevoerd onder meer het toevoegen van een portaal aan de linker zijgevel.

Omschrijving

Villa op samengestelde plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt, afgeknot schilddak met ingezwenkte voet, zeven vensterassen breed. Souterrain en eerste bouwlaag worden gescheiden door een hardstenen plint. De hoeken van de bakstenen gevels worden gemarkeerd door gepleisterde blokken. De middenassen van de gevels zijn als risaliet behandeld, waarbij die van de zijgevels ver uitgebouwd zijn en gedekt worden door een afzonderlijk schilddak met piron. In de middenrisaliet van de voorgevel is de ingang gesitueerd, waarvoor een breed portiek, gedragen door vier dorische zuilen. De paneeldeur met bovenlicht is in neo-Lodewijk XVI-stijl uitgevoerd. Hierboven bevindt zich een balkon, met een eenvoudig ijzeren hekwerk. De middenrisaliet wordt bekroond door een driehoekig tympaan, waarin twee putti aan weerszijden van een leeg wapenschild zijn aangebracht. Tegen de linkerzijgevel is op souterrainni- veau in 1919 een houten serre aangebouwd. Voor de eerste bouwlaag van de achtergevel bevindt zich een bordes met ijzeren hekwerk, rustend op bakstenen pilaren. Het bordes is aan weerszijden te bereiken via een trap, die evenwijdig aan de gevel is geplaatst.

De voor het merendeel zes-ruits schuifvensters zijn voorzien van een hardstenen onderdorpel. De achtergevel bezit op de eerste bouwlaag vensters met roedenverdeling, waarvan vier met een rondboogbovenlicht. De gootlijst rust op houten klossen.

Op het dak zijn eenvoudige dakkapellen aangebracht met vier- ruits vensters en gemetselde hoekschoorstenen. De indeling van het interieur bestaat uit een centraal trappenhuis waaromheen de diverse vertrekken zijn gegroepeerd.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met lantaarns.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het tweede decennium van de 20ste eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTobias Asserlaan62517 KCZorgvliet's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageN7183

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hollandsche Mij. ; Conversie MRSaannemer / uitvoerder
Falkenburg, L.J. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur