Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
487569
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 april 1995
Kadaster deel/nr: 
11845/18
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79837 - 456006

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1912-1913, in opdracht van J.F. de Vogel gebouwd door architect J.W. Hanrath in een historiserende bouwstijl.

N.B. De aan de achterzijde gelegen forse aanbouw uit 1957 is van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving

Villa op complexe plattegrond, bestaande uit parterre, beletage en verdieping onder samenstel van met leien gedekte schilddaken. De in schoon metselwerk uitgevoerde gevels worden afgesloten door hoekblokken. De voorgevel heeft een risalerende middenas, bekroond door een tympaan waarin een halfcirkelvormig venster. De ingang op de beletage in de middenas is voorzien van een gesneden bovenlicht in een neo- Lodewijk XIV-stijl en wordt omgeven door een zandstenen omlijsting waarboven een balkon met smeedijzeren hekwerk. Het venster hierboven wordt omlijst door bakstenen pilasters die een rechte zandstenen kroonlijst dragen. De ingang is bereikbaar via een hoog bordes met twee flankerende gebogen trappen met natuurstenen treden en smeedijzeren leuningen, waartussen een ovaalvormig oculus.

Het middendeel van de linker- en rechterzijgevel is als forse risaliet behandeld. In de rechterzijgevel bevindt zich een zij-ingang, geflankeerd door pilasters.

De middenas van de achtergevel is als risaliet uitgevoerd, onder een afzonderlijk schilddak. Aan deze gevel bevinden zich een verspringende aanbouw, waarop een bordes met bakstenen pijlers en smeedijzeren hekwerk, een driezijdig uitgebouwde erker, waarboven een balkon met smeedijzeren hekwerk en links in de hoek van de gevel een erker, voorzien van Dorische halfzuilen.

De houten schuifvensters bezitten een kleine roedenverdeling in 18e-eeuwse trant. De rechterzijgevel heeft drielichtvensters met roedenverdeling, waarvan de middelste op de verdieping als rondboogvenster is uitgevoerd. De gootlijst rust op houten klossen. Het dak is voorzien van dakkapellen met vensters met roedenverdeling en driehoekige frontons, en hoekschoorstenen met siermetselwerk.

De oorspronkelijke structuur van het interieur met centrale hal waaromheen gegroepeerde vertrekken is met uitzondering van de kapverdieping nog aanwezig.

De bijbehorende tuin, naderhand gedeeltelijk verhard in afwijking van de oorspronkelijke groen-aanleg, wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hekwerk op een lage gemetselde voet, voorzien van hekpijlers met een hardstenen dekplaat.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBuitenrustweg32517 KDZorgvliet's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageN7785

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19121913exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hanrath, J.W. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur