's-Gravenhage N 6459
Alexander Gogelweg 2, 2517 JH te 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door de architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in een historiserende bouwstijl en in oorsprong genaamd Huize Mellard.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekte mansarde kap. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en geleed door pilasters met natuurstenen kapitelen, die een doorlopende natuurstenen architraaf dragen. De middenas van de voorgevel is opgetrokken tot een topgevel die voorzien is van een trapsgewijs verspringende natuurstenen decoratie langs de daklijst.

Bovenin de topgevel is een gevelsteen met jaartal 1913. De ingangspartij is als uitbouw tegen de middenas gesitueerd en wordt geflankeerd door twee zuilen in een vrije interpretatie van de Dorische orde. Hierboven bevindt zich een balkon met gemetselde balustrade met een natuurstenen dekplaat en onderrand.

Van de zijgevels is het gedeelte achter de voorgevel als risaliet uitgebouwd. Aan de linkerzijgevel aan de Johan de Wittlaan is een natuurstenen balkon met gemetselde pijlers waartussen een ijzeren sierhekwerk, rustend op forse gemetselde uitkragingen. Hieronder bevinden zich twee deuren waartoe een trapje leidt. Langs de rechterzijgevel aan de Andries Bickerweg is een breed bordes, waarboven eennatuurstenen balkon, gesteund door drie Dorische zuilen.

De achtergevel bezit een aangebouwde erker, waarboven een smal natuurstenen balkon. Op de begane grond zijn twee deuren, waartoe een brede trap leidt.

De vensters bezitten in roeden onderverdeelde bovenlichten en worden aan de bovenzijde afgesloten door natuurstenen blokken. De goot rust op dunne houten consoles, waartussen cassetten. Het dak is voorzien van dakkapellen met vensters in roedenverdeling, en zijn gedekt door leien schilddaken. De tuin wordt rondom van de straat gescheiden door een nieuw ijzeren hekwerk op een lage gemetselde voet, voorzien van bakstenen hekpijlers met een natuurstenen dekplaat.

Waardering

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het tweede decennium van de 20ste eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Een stedebouwkundig belang vormt de waardevolle ligging op de hoek Andries Bickerweg/Tobias Asserlaan/Johan de Wittlaan.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Hoek, Z. ; Conversie MRS