Gilze en Rijen F 1012
Bij Valkenberg 3, 5126 NA te Gilze

Omschrijving

KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Rode bakstenen bepleisterd 19de-eeuws koetshuis annex paardestal, overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. Het huidige koetshuis annex paardestal dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw; het staat nog niet aangegeven op de Topografische en Militaire kaart uit 1845.

Ca. 20 jaar geleden werd de voor(ZO-)gevel ca. 4 meter teruggeplaatst. Centraal aan deze zijde een houten deur met 8-ruitsvenster met aan weerszijden twee hooggelegen platte rechthoekige 2-ruitsvensters. In de topgevel een houten luik.

Centraal aan de NO-zijde een dubbele korfboogvormige poort. Rechts hiervan een radvenster. Links boven aan de gevel een plat rechthoekig 2-ruitsvenster. Centraal aan de ZW-zijde eveneens een dubbele korfboogvormige poort met links een radvenster. De achtergevel is blind.

Inwendig aan de NW-zijde het koetshuis met de oorspronkelijke 19de-eeuwse houten zadelkasten. Aan de ZO-zijde de paardestal met aan weerszijden van het middenpad de oorspronkelijke 19de-eeuwse paardeboxen met een 19de-eeuwse betegeling van 6-hoekige blauw-witte tegels erboven rondom.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.