Gilze en Rijen F 935
Valkenberg 2, 5126 NA te Gilze

Omschrijving

(Valkenberg 2)TUINMANSWONING. Gewit rood bakstenen tuinhuis met zwarte voeting aan de voor- en achterzijde en aan de rechter zijkant, op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak. De nok wordt door twee ronde rode bakstenen schoorstenen bekroond. De tuinmanswoning dateert uit 1845, blijkens de eerste steen, die in de zomer van 1845 door C.L.P. van der Borch werd gelegd. Voor(ZO-)zijde: aan de linkerzijde de voordeur met een beschildering van een gele zandloper tegen een zwart fond waarin in een cirkel een rode zandloper in een wit fond en met halfronde door twee gebogen spaakroeden in 3 ruiten geleed bovenlicht. Aansluitend rechts hiervan een 2-ruitsvenster met luiken met een beschildering als op de voordeur. Rechts van dit venster twee 4-ruitsvensters met luiken met een beschildering als boven en met een aan de voordeur identiek bovenlicht.

Rechterzijde: twee 4- ruitsvensters met luiken met beschildering als boven en met een aan de voordeur identiek bovenlicht. In de topgevel een T-venster. Linkerzijde: in de topgevel een T-venster; eronder een 19de-eeuwse aanbouw onder lessenaarsdak, die een stuk voorbij de achtergevel is doorgetrokken. Deze aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. In de achtergevel van het tuinhuis boven aan de rechter zijde, tegen de hoek van de aanbouw, een klein 2-ruitsvenster met luik met beschildering als boven en met een aan de voordeur identiek bovenlicht.

De tuinmanswoning heeft een grote waarde als ornamenteel onderdeel in de compositie van het park in landschapsstijl.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)