Gilze en Rijen F 935
Bij Valkenberg 2, 5126 NA te Gilze

Omschrijving

(Valkenberg bij 2)SCHUUR. Deels houten en deels rode bakstenen schuur in 'Chalet-stijl' onder een met riet gedekt zadeldak met overstekende dakschilden. Het voorste (zuidoostelijke) gedeelte van de schuur is opgetrokken in verticale balken op een voeting van rode bakstenen koppen, en wekt associaties op met een 'Zwitserse', 'Noorse' of 'Russische' blokhut.

Voor(ZO-)zijde: centraal de houten toegangsdeur met driehoekig blind bovenlicht met twee diagonaals gewijs geplaatste roeden. Aan weerszijden een venster met indeling in 4 rechthoekige velden, die elk door twee diagonaals gewijs geplaatste roeden in 4 driehoekige velden zijn verdeeld. De vensters worden door een blind aan de toegangsdeur identiek bovenlicht bekroond. Vermoedelijk zijn de vensters en bovenlichten vanouds blind en hebben deze louter een ornamentele waarde.

Rechter gevel: aan de linker zijde een dubbele houten deur, die er later is in gezet, rechts hiervan een halfronde houten deur en aan de rechter zijde een halfrond vensterkozijn.

Linker gevel: Aan de linkerzijde twee houten halfronde deuren met ertussen een halfrond vensterkozijn. Rechts van de deur een hoger gelegen halfronde deur, bereikbaar via een rode bakstenen trap van 3 treden. De schuur dateert uit omstreeks 1845, toen de aangrenzende tuinmanswoning werd gebouwd. De schuur heeft een grote waarde als ornamenteel onderdeel in het park in landschapstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.