Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
490847
Complexnummer: 
490556 - Valkenberg
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 oktober 1995
Kadaster deel/nr: 
10057/18
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gilze en Rijen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Gilze
X-Y coördinaat: 
116987 - 394272

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

MANEGE ANNEX PAARDESTAL EN HONDEHOKKEN. Ornamentele manege annex paardestal en hondehokken uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gepleisterde complex is omstreeks 1886 tot stand gekomen met gebruikmaking van elementen van de daar gestaan hebbende boerderij: zo zijn de hondehokken de voormalige opkamers geweest.

De entree-zijde is tegenover het koetshuis annex paardestal gesitueerd, in het hart vaneen centraal onder een met riet gedekt bouwlichaam, en bestaat uit een dubbele getoogde deur met per deur een ruitvormig venster. Op de vedieping in relief een dubbele schijndeur met 4-ruitsindeling en een halfrond schijn-bovenlicht, dat door twee gebogen roeden wordt geleed. Oorspronkelijk bevond zich over de gehele breedte van deze gevel een in rustieke stijl uitgevoerd houten balkon. De aanzet van de steunbalken zijn in de gevel bewaard gebleven. Aan weerszijden van deze gevel een aanbouw onder lessenaarsdak, thans met golfplaten gedekt, waarin hondehokken zijn gehuisvest. Voor deze beide hokken is een uit drie treden bestaande stenen trap aangebracht. In de halve topgevel is een geometrisch patroon van rustieke balkjes rondom een stervormig venster (thans dichtgezet) aangebracht. Eronder een smeedijzeren hek van spijlen en voluten, dat hier ter afsluiting van de hokken werd geplaatst.

Aan de linkergevel links een houten deur met rechts hiervan respectievelijk een dubbel 15-ruitsvenster en een dubbel 10- ruitsvenster.

Aan de rechtergevel centraal een rechthoekig deurkozijn met deur en erboven een tochtgat.

Achterzijde: beganegronds een aanbouw onder lessenaarsdak, die aan de zijgevels omgaat. Centraal een dubbele halve deur met per deur een beschildering met zandloper-motief. Aansluitend aan de bovendeur aan de linkerzijde een rechthoekig vensterkozijn met diefijzers. Aan de linkerzijde hiervan een identieke dubbele halve deur met aansluitend aan de bovendeur rechts een 3- ruitsvenster. Aan de rechterzijde een rechthoekig deurkozijn met links een 8-ruitsvenster. Op de verdieping een luik met 2- ruitsbovenlicht.

Aansluitend aan de ZO-zijde van het complex een rechthoekige manege, omgeven door een gepleisterde rode bakstenen muur, die door rode bakstenen blokpijlers wordt geleed. Muur en pijlers zijn aan de bovenzijde van rode dakpannen als afzaat voorzien. Aan de ZO- zijde van de achtermuur een ronde met zandloper-motief beschilderde toegangsdeur onder een ronde verhoging.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaValkenberg35126 NABijGilze

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Gilze en RijenF1014