Gilze en Rijen F 1014
Bij Valkenberg 3, 5126 NA te Gilze

Omschrijving

MANEGE ANNEX PAARDESTAL EN HONDEHOKKEN. Ornamentele manege annex paardestal en hondehokken uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gepleisterde complex is omstreeks 1886 tot stand gekomen met gebruikmaking van elementen van de daar gestaan hebbende boerderij: zo zijn de hondehokken de voormalige opkamers geweest.

De entree-zijde is tegenover het koetshuis annex paardestal gesitueerd, in het hart vaneen centraal onder een met riet gedekt bouwlichaam, en bestaat uit een dubbele getoogde deur met per deur een ruitvormig venster. Op de vedieping in relief een dubbele schijndeur met 4-ruitsindeling en een halfrond schijn-bovenlicht, dat door twee gebogen roeden wordt geleed. Oorspronkelijk bevond zich over de gehele breedte van deze gevel een in rustieke stijl uitgevoerd houten balkon. De aanzet van de steunbalken zijn in de gevel bewaard gebleven. Aan weerszijden van deze gevel een aanbouw onder lessenaarsdak, thans met golfplaten gedekt, waarin hondehokken zijn gehuisvest. Voor deze beide hokken is een uit drie treden bestaande stenen trap aangebracht. In de halve topgevel is een geometrisch patroon van rustieke balkjes rondom een stervormig venster (thans dichtgezet) aangebracht. Eronder een smeedijzeren hek van spijlen en voluten, dat hier ter afsluiting van de hokken werd geplaatst.

Aan de linkergevel links een houten deur met rechts hiervan respectievelijk een dubbel 15-ruitsvenster en een dubbel 10- ruitsvenster.

Aan de rechtergevel centraal een rechthoekig deurkozijn met deur en erboven een tochtgat.

Achterzijde: beganegronds een aanbouw onder lessenaarsdak, die aan de zijgevels omgaat. Centraal een dubbele halve deur met per deur een beschildering met zandloper-motief. Aansluitend aan de bovendeur aan de linkerzijde een rechthoekig vensterkozijn met diefijzers. Aan de linkerzijde hiervan een identieke dubbele halve deur met aansluitend aan de bovendeur rechts een 3- ruitsvenster. Aan de rechterzijde een rechthoekig deurkozijn met links een 8-ruitsvenster. Op de verdieping een luik met 2- ruitsbovenlicht.

Aansluitend aan de ZO-zijde van het complex een rechthoekige manege, omgeven door een gepleisterde rode bakstenen muur, die door rode bakstenen blokpijlers wordt geleed. Muur en pijlers zijn aan de bovenzijde van rode dakpannen als afzaat voorzien. Aan de ZO- zijde van de achtermuur een ronde met zandloper-motief beschilderde toegangsdeur onder een ronde verhoging.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.