Gilze en Rijen F 936
Bij Valkenberg 3, 5126 NA te Gilze

Omschrijving

GRAFKELDER. Rode bakstenen deels opengebroken grafkelder onder koepelgewelf uit 1812. De grafkelder is opgenomen in een grote heuvelpartij, die het hart vormt van een voormalige 'Patte d'oie' (drie van de vijf lanen zijn thans nog bewaard). De grafkelder werd gebouwd voor de bijzetting van Josina Amalia van der Borch, die in 1812 overleed en die volgens een in 1810 in Breda executoir verklaarde wet van Napoleon uit 1804 niet in het familiegraf in de Grote Kerk te Breda kon worden bijgezet. In 1847 werd Anna Carolina Lucile douairiere Jantzon - van der Borch om dezelfde reden in de grafkelder bijgezet, aangezien vanaf 1 januari 1829 het begraven in kerken definitief werd verboden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.