Gilze en Rijen F 364
Bij Valkenberg 3, 5126 NA te Gilze

Omschrijving

KOEPEL. Achthoekige rustieke houten koepel onder cirkelvormig rieten pundak. De koepel is omgaande aan de buitenzijde met verticale balkjes en aan de binnenzijde met horizontale balkjes bekleed. Tussen deze bekleding zijn restanten bewaard van een uit mos, buntgras en hooi samengestelde isolatie. Aan de voor(zuid-)zijde de getoogde entree, die, gezien de nog aanwezige duimen, oorspronkelijk van een deur was voorzien. Aan de drie achterste zijden een ruitvormig vensterkozijn, waarvan de ruiten thans ontbreken.

De koepel, die uit de 19de eeuw dateert, staat op een verhevenheid aan de westzijde van de oprijlaan, ongeveer ter hoogte van de grafheuvel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen