Burgemeester Teheuxweg 1, 6271 JJ te Gulpen

Inleiding

In Franse landhuisstijl met elementen van het Neo-Classicisme in 1926 naar een ontwerp van architect J. Bemelmans uit Meerssen gebouwd HERENHUIS. De opdrachtgever voor dit herenhuis was graaf R. Marchant d'Ansembourg. Aan de linkerzijgevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak daterend uit ca. 1970, deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. De vrijstaande garage van recentere datum is eveneens uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand herenhuis met een rechthoekige plattegrond. Het object telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een mansardedak met leien in Maasdekking. Het betreft een markant herenhuis met een uitbouw aan de linkerzijgevel met een deur in hardstenen omlijsting en met een plat dak met hieraan een aanbouw van een praktijkruimte van recentere datum. Segmentboogvormige gelede houten en kunststof vensters; segmentboogvormige decoratieve houten deuren met gelede bovenlichten. Hoofddeel frontgevel symmetrisch opgebouwd; ingangspartij, gelegen in het middendeel, naar voren springend en doorlopend in de tweede bouwlaag, afgesloten door een frontonachtig geveldeel; in de tweede bouwlaag van dit geveldeel bevindt zich een terugliggend balkon met een halfronde ijzeren balustrade; de omlijsting van de deur is in hardsteen uitgevoerd, aan weerszijden mergelbanden met rustica; decoratieve tandlijst onder de dakrand; decoratieve vensters in de tweede bouwlaag. De treden en de raamdorpels zijn uitgevoerd in hardsteen. Het basement met plint rondom zijn gevormd van kunststeen, met uitzondering van de achterzijde en keuken. Hoeklisenen in mergel en met een blokmotief. Aan de achtergevel een uitbouw in twee bouwlagen met een plat dak.

Waardering

Het herenhuis is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het object bezit architectuurhistorische waarde wegens zijn bijzonder belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Bemelmans uit Meerssen, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het herenhuis ontleent ensemblewaarde aan zijn situering en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Gulpen. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur, en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

MRS-aanv. Franse landhuisstijl met invl. v. Neo-classicisme