Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
491690
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
R.K. Kerk H. Franciscus van Assisie
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
30 oktober 1995
Kadaster deel/nr: 
82707/105
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gulpen-Wittem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Reijmerstok
X-Y coördinaat: 
186839 - 312378

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Met elementen van het Expressionisme in 1922 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van de H. Franciscus van Assisië. Oplopende toegangstrap, deels geflankeerd door een laag natuursteen muurtje met hierop een smeedijzeren leuning. De kruiswegstaties zijn op grond van ouderdom vooralsnog uitgesloten van bescherming.

Bijzonderheden: de verbouwde oude kerk, opgetrokken in mergel in 1838 en eveneens gewijd aan de H. Franciscus van Assisië, staat naast de huidige kerk.

Omschrijving

De parochiekerk heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond met afgeronde hoeken. De kerk telt eenbouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. De kerk wordt volledig gedomineerd door de toren. De in de basis van de toren geplaatste deur wordt geflankeerd door twee bakstenen kolommen. Rechthoekige stalen glas in lood vensters. Spitsboogvormige stalen glas in lood vensters. Houten rechthoekige deur. Boven de deur bevindt zich in een iets vooruitspringend deel van de gevel, een groot spitsboogvormig venster. Het motief van de twee baksteen kolommen is herhaald bij de vormgeving van de hoekpartijen van het schip. De gevels maken een zeer massieve indruk door de kleine venstertjes die in horizontale reeksen dicht bij elkaar geplaatst zijn. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de glas in lood ramen van Dr. H. Oidtmann (Linnich, Duitsland) met patronen van Baron en Barones van der Loe van Imstenraedt, uit 1922 en van het atelier F. Nicolas en Zonen uit Roermond; schilderingen op de spitsbogen voor en achter het altaar van Joan Collette uit 1926 ( gerestaureerd door Sjef Hutschemakers) ; veertien kruiswegstaties: schilderijen van Charles Eijck uit 1958; zwarte natuurstenen doopvont uit ca. 1890 met koperen deksel; hoofdaltaar, Maria- en Jozefaltaar en banken en biechtstoelen naar een ontwerp van Jos Wielders, hoofdaltaar bekleed met witte en zwarte marmer in Art Deco motieven.

Waardering

De R.K. Sint Franciscuskerk van Reijmerstok is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Jos Wielders en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk ontleent ensemblewaarde aan zijn situering in het dorp Reijmerstok en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit dorp. De parochiekerk is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaReijmerstokkerdorpsstraat956274 NHReijmerstok

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelParochiekerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GulpenB6791

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeinvloeden

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKruiskerk

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Wielders, Jos. ; Limburgarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.

Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee