Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
491732
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82690/28
Kadastrale aanduiding
Sint Geertruid B 2221
Dorpsstraat 82, 6251 ND te Eckelrade

Omschrijving

Inleiding

In een Traditioneel-ambachtelijke bouwstijl rond 1850 gebouwde GESLOTEN BOERDERIJ. De boerderij is vrijstaand gesitueerd aan de rand van de bebouwing van de kern Eckelrade. De aanbouw aan de achtergevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond telt een deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met kruis- en Hollandse pannen. De boerderij kent vier haaks op elkaar staande vleugels die een binnenplaats omsluiten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Frontgevel wit gesaust. Houten segmentboogvormige T-vensters. Houten rechthoekige gelede vensters. Houten rondboogvormige poort. De vensters in het linkerdeel van de frontgevel en in de linkerzijgevel hebben natuurstenen omlijstingen. De linkerhoek van de frontgevel heeft een rand van siermetselwerk. Smeedijzeren muurankers. Een der gevels rond de binnenplaats met vakwerk, en in een der gevels een deur met hardstenen omlijsting. Aan de rechterzijde van de frontgevel een poort geflankeerd door twee wit gesauste bakstenen kolommen, aan de linkerzijde frontgevel eveneens een wit gesauste bakstenen kolom.

Waardering

De gesloten boerderij is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De boerderij bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde. Ensemblewaarde ontleent de boerderij aan haar markante situering aan de rand van de bebouwing van de kern Eckelrade. De boerderij is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal
MRS-aanv.
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Gesloten hoeve MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
MRS-aanv.
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver