Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
491748
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82689/64
Kadastrale aanduiding
Cadier en Keer A 3944
Limburgerstraat 78, 6267 CG te Cadier en Keer

Omschrijving

Inleiding

In een Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1878 gebouwd GEMEENTEHUIS. De aanbouw aan de rechterzijgevel, te weten de entree, en de aanbouw aan de achtergevel van een zaal, zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalige gemeentehuis heeft een T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen onder zadeldaken met vliespannen. Het pand bestaat uit twee dwars op elkaar staande vleugels. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, mergel en natuursteen. Baksteen plint. Decoratieve vormgeving van de hoeken in een rustica patroon. Houten segmentboogvormige gelede vensters. Houten segmentboogvormige deur. Groot rond venster in de zuidgevel. Boogvormige decoraties boven de vensters in de tweede bouwlaag. Vensters en deur hebben gemetselde rollagen en natuurstenen dorpels. In topgevel frontgevel twee ronde dichtgemetselde venstertjes. Horizontale stucbanden en verticale lisenen. Smeedijzeren windvaan. Twee gietijzeren muurankers in de frontgevel. Gevelsteen met het opschrift "Gemeente Cadier en Keer 1878". Mergel nokversiering. Mergel consoles onder de dakrand.

Waardering

Het voormalige gemeentehuis van Cadier en Keer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling en tevens een typologische ontwikkeling. Het voormalige gemeentehuis bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1878
1878
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
MRS-aanv.