Cadier en Keer C 1109
Cadier en Keer C 1108
Cadier en Keer C 1110
Rijksweg 5 A, 6267 AC te Cadier en Keer
Rijksweg 5 B, 6267 AC te Cadier en Keer
Rijksweg 5 C, 6267 AC te Cadier en Keer

Inleiding

In een Traditionele bouwstijl in 1912 gebouwde VILLA genaamd "Berg en Dal" gebouwd in opdracht van dhr. Alph. Prevoo. De villa is markant gesitueerd op de helling van de Keerderberg langs de Rijksweg in Cadier en Keer. De diverse bijbouwen op het terrein zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaande villa met een rechthoekige plattegrond en een zeshoekige toren. De villa telt drie bouwlagen heeft zadeldaken met tuile du Nord pannen. Asymmetrische indeling frontgevel. Gecementeerde plint. In linkerdeel frontgevel een zeshoekige toren bestaande uit vier bouwlagen, met zinken dak en met zeshoekige gesloten lantaarn. In rechterdeel frontgevel een halve trapgevel lopend tegen een naar voren springende ingangspartij met schoudergevel. Hoofdbestanddeel frontgevel bestaat uit drie bouwlagen, van elkaar gescheiden door middel van horizontale gecementeerde banden. Rechthoekige houten vensters en deur. Bovenlichten deels in gekleurd glas. Enkele ronde houten venstertjes. Gecementeerde omlijstingen vensters en deuren. Hardstenen dorpelstenen. Het opschrift Berg & Dal in een gepleisterde uitsparing. Smeedijzeren hekwerk op een laag baksteen muurtje tussen baksteen kolommen met puntvormige afsluiting.

Waardering

De villa "Berg en Dal" bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa heeft streekgebonden architectuurhistorische waarde en is tevens van belang vanwege de ornamentiek. De villa ontleent ensemblewaarde aan de markante situering tegen de helling van de Keerderberg en zijn bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de kern Cadier en Keer. De villa is van algemeen belang op grond van de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid.