Maastrichterlaan 29 A, 6291 EK te Vaals
Maastrichterlaan 29, 6291 EK te Vaals

Inleiding

Prominent in de gesloten wand van de Maastrichterlaan gesitueerd POSTKANTOOR MET BOVENWONING (voormalige directiewoning), met enigszins teruggerooide uitbouw onder plat dak aan de rechterzijde en twee uitbouwen dwars op de achterzijde. Het geheel is gebouwd in 1906, in een overgangsarchitectuur met verwijzingen naar de chaletstijl. Het portiek met de toegang naar de voormalige directeurswoning is gewijzigd en van een hekwerk voorzien.

De na-oorlogse aanbouwen aan de achterzijde vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Parallel aan de straat gelegen, twee bouwlagen tellend pand op U-vormige plattegrond en uitbouw onder plat aan de rechterzijde, opgetrokken op lage natuurstenen plint uit deels witgepleisterde baksteen en gedekt door respectievelijk een wolfdak met dakkapel met vierruits raamverdeling en schoorsteen, een schilddak (uitbouw aan achterzijde links) en een gebroken kap (uitbouw aan achterzijde rechts); alle kappen gedekt door kruispannen en met aanzienlijk overstek op consoles.

De vier assen brede voorgevel met doorgetrokken topgevel met houten vakwerk onder zadeldak is asymmetrisch ingedeeld en heeft op de begane grond alsook op de witgepleisterde verdieping enkele en 'dubbele' houten kruiskozijnen met en zonder roedenverdeling (15- en 18-ruitsverdeling) in de bovenlichten onder hardstenen latei en halfsteens ontlastingsboog. Vensterlijsten met profielstenen, hardstenen aanzetstenen en dorpels; gewijzigde toegang onder éénsteens rondboog naar de voormalige directeurswoning. De rechterzijgevel gepleisterd en met deels uitgemetselde schoorsteen. De achtergevel eveneens gepleisterd en voorzien van vensters met éénsteens strekken.

De platgedekte aanbouw aan rechterzijde met dubbele houten toegangsdeur met 24-ruits bovenlicht onder 1-steens rondboog heeft eenbloktanddecoratie en is afgezet door een opengewerkte bakstenen borstwering.

In het INTERIEUR van de bovenwoning is nog van belang de trappartij met deels gesmede, deels geklonken balustrade.

Waardering

Het postkantoor met bovenwoning aan de Maastrichterlaan is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling en van groot belang als uitdrukking van een typologische, streekgebonden ontwikkeling.

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de streekgebonden detaillering en van typologisch belang wegens de gecombineerde functie van postkantoor en directeurswoning.

Het gebouw is voorts van stedebouwkundig belang vanwege de markante ligging in de structureel en visueel gave lineaire bebouwingsstructuur langs de Maastrichterlaan en is, door zijn situering, verbonden met de laat 19e eeuwse/vroeg 20e eeuwse uitbreiding en ontwikkeling van Vaals. Tenslotte is er sprake van een redelijke mate van gaafheid en van typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid op regionaal niveau.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Postkantoor