Vaals E 440
Maastrichterlaan 104, 6291 EV te Vaals
Maastrichterlaan 106, 6291 EV te Vaals

Inleiding

Voormalig HOTEL-RESTAURANT Aachener Hof, 1903, in eclectische stijl. Hoekpand met een dominante plaats in de lineaire bebouwingsstructuur van de Maastrichterlaan.

Omschrijving

Drie bouwlagen plus souterrain en zolderverdieping op een plattegrond met afgeschuinde hoekpartij. Het geheel wordt gedekt door een afgeplatte mansardekap met rode beverstaarten, bakgoten en dakkapellen; de dakkapellen hebben een overstek op consoles en een houten beschot.

De gevels aan weerszijden van de hoekpartij tellen elk vijf vensterassen. Plint in imitatie-rustica met souterrainvensters en gestucte optrek met Florentijnse vensterbogen in de eerste bouwlaag. Tussen de eerste en tweede bouwlaag bevindt zich een aanzienlijke gestucte gevellijst met guirlandes en balusters. De tweede en derde bouwlaag zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van gestucte vensterlijsten. Speklagen. De lijsten van de tweede laag worden bekroond door stucfrontons met sierstucwerk in de tympanen. In de hoekpartij een erker met balkon, balusters, een rechthoekig dubbel houten T-venster in een lijst met zuilornamenten en een grote sluitsteen met bouwjaaraanduiding. Deze afgeschuinde hoekpartij loopt uit in een halsgevel met klauwstukken, rondboogvenster, gestuct rondboogtympaan en een gestucte guirlande. Boven de entree aan de Maastrichterlaan is het balkon, inclusief de consoles, verwijderd.

Segmentboogvormige houten vensters en deuren met bovenlicht in de eerste bouwlaag, aan de zijde van de Bosstraat nog voorzien van de oorspronkelijke verticale indeling; rechthoekige houten T-vensters in de tweede en derde laag; rechthoekig, dubbel houten T-venster in de erker, rechthoekige verticaal gelede houten balkondeur, rondboogvormig houten T-venster in de topgevel.

Het voormalige hotel-restaurant Aachener Hof beschikt over een rijk INTERIEUR waarvan de indeling grotendeels intact is. Hierin zijn onder meer van belang de met marmermozaïeken ingelegde terrazzovloeren, de veelal dubbele paneeldeuren in lijsten, de gangaanzet met gestucte vrouwehoofden in de consoles, devrijwel identiek versierde plafondconsoles in het restaurantgedeelte, de stucrozetten en stuclijsten in de woonvertrekken, de stucornamenten van het trappehuis en de bewerkte houten trapbalustrade.

Waardering

Hotel-restaurant Aachener Hof is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Uit oogpunt van ensemblewaarden is het pand een essentieel onderdeel van de lineaire bebouwing langs de Maastrichterlaan, vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Vaals en van groot belang voor het aanzien van Vaals.

Het pand beschikt over een aanzienlijke mate van architectonische gaafheid en is van belang voor de structurele en visuele gaafheid van Vaals. Bovendien is er sprake van een bovenregionale architectonische zeldzaamheid.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel-restaurant