Maastrichterlaan 58, 6291 ET te Vaals
Koperstraat 2, 6291 AJ te Vaals

Inleiding

Voormalig KURHOTEL, vervolgens kantoor van katholieke vakbond en pensioenfonds De Eendracht, winkel van Coöperatieve Vereeniging De Eendracht en sedert 1979 apotheek met bovenwoningen. Dominant gesitueerd op de hoek van de Maastrichterlaan en de Koperstraat. Gebouwd omstreeks 1900, in eclectische stijl. Vormt een architectonische eenheid met de naburige Kurzaal. Bij de verbouwing tot apotheek is het interieur geheel vernieuwd en een doorbraak naar de Kurzaal gerealiseerd.

Omschrijving

Drie bouwlagen plus zolderverdieping op rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoekpartij. Het geheel is voorzien van een mansardedak met plat, gedekt met leien in Maasdekking, dakkapellen met frontons en bakgoten.

Symmetrische gevel aan de Maastrichterlaan met vijf vensterassen, waarvan de middelste in de tweede en derde bouwlaag een balkon heeft en bekroond wordt door een tuitgevel met schouderstukken en insteekkap. De afgeschuinde hoekpartij herbergt de entree van de apotheek, een dubbele erker in de tweede en derde bouwlaag en loopt uit in een toren met uivormige bekroning met opengewerkte spits en smeedijzeren windvaan. De gevel in de Koperstraat telt vijf vensterassen, maar is asymmetrisch. De tweede vensteras wordt bekroond door een tuitgevel met insteekkap.

Eerste bouwlaag uitgevoerd in rustica met Florentijnse vensterbogen. De entree in de hoekpartij wordt geflankeerd door gestucte lisenen in zuilmotief, uitlopend in de consoles van de erker. De gevel aan de Maastrichterlaan is in de derde as voorzien van twee balkons met balusters. Onder de dorpellijsten bevindt zich decoratief stucwerk. In de door een tuitgevel bekroonde assen is het venster van de derde laag voorzien van een rondboogfronton met schelpmotief. Kroonlijst met gestucte, omkaderde ruitornamenten.

Rechthoekige, rondboogvormige en segmentboogvormige houten vensters in diverse geledingsvormen, segmentboogvormige houten deuren, allen vernieuwd bij de herinrichting tot woonhuis-apotheek.

Waardering

Het pand is van grote cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als Kurhotel en de maatschappelijke functie die het pand in Vaals geruime tijd heeft gehad. De apotheek Prickartz is van zeer groot architectuurhistorisch belang vanwege de op het naburige Duitsland georienteerde bouwstijl, de rijke ornamentiek en de hoogwaardige esthetische kwaliteit.

Het pand heeft aanzienlijke ensemblewaarden als zeer belangrijk onderdeel van het beschermd dorpsgezicht Vaals, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Vaals.

Het exterieur van het pand beschikt over architectuurhistorische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Tenslotte is de apotheek Prickartz architectuurhistorisch, typologisch en functioneel in hoge mate zeldzaam.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel