Koperstraat 2 A, 6291 AJ te Vaals
Koperstraat 2 B, 6291 AJ te Vaals
Koperstraat 2 C, 6291 AJ te Vaals
Koperstraat 2 D, 6291 AJ te Vaals

Inleiding

Voormalige KURZAAL, halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat, XIX B, in eclectische stijl. Naderhand ingericht als bakkerij 'Ons Dagelijks Brood' van Cooperatieve Vereeniging De Eendracht. Vanaf 1979 is de begane grond, vanwege een doorbraak naar het vml. Kurhotel, deels in gebruik bij de naburige apotheek en hebben de overige ruimten een woon- of kantoorfunctie gekregen. Het interieur is volledig aan de nieuwe functies aangepast en bezit geen monumentale waarde.

Omschrijving

Kurzaal van een bouwlaag op rechthoekige plattegrond, onder een zadeldakconstructie met pannen. Halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat, vormt van oudsher een functionele en architectonische eenheid met het naburige Kurhotel.

Symmetrische vormgeving, met vijf traveën waarvan de derde uitloopt in een grote topgevel. Deze wordt bekroond door een harp, is op de schouderstukken voorzien van vazen en heeft aanzienlijke klauwstukken. De dakconstructie wordt aan het oog onttrokken door een attiek met vazen, die de bekroning vormen van de lisenen met zuilmotieven, waardoor de vensterassen onderling gescheiden worden. Diamantkoppen, composietkapitelen, cannelures en waterlijsten verfraaien de voorgevel.

Deze heeft rondboogvormige houten T-vensters, een rondboogvormige houten deur en een rondboogvormig houten topgevelvenster.

Waardering

De voormalige Kurzaal is van cultuurhistorische waarde als een zeer bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling niet meer herkenbaar dus irrelevant en vanwege de innovatieve waarde van het bouwwerk.

De architectuurhistorische kwaliteiten worden bepaald door de op het naburige Duitsland georienteerde bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de ornamentiek.

Het pand vormt, in combinatie met de naburige apotheek Prickartz, een essentieel onderdeel van het beschermd dorpsgezicht Vaals en is van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van Vaals. Het exterieur van de Kurzaal beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de bebouwde omgeving. Tenslotte beschikt de Kurzaal over een grote typologische, functionele en streekgebonden architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Concertgebouw