Bij Akenerstraat 2, 6291 BB te Vaals

Inleiding

Voormalige DOUANEPOST. Klein wachtgebouwtje bij de rijksgrens aan de Akenerstraat, XIX B, tegen de voorgevel van het laatste pand in de straatwand, in traditioneel-ambachtelijke stijl. De aanpalende oude grenssteen met Duitse rijksadelaar geniet reeds rijksbescherming.

Omschrijving

De douanepost heeft een bouwlaag op een rechthoekige plattegrond, gesitueerd in dwarsrichting. Gedekt door een tussen kopgevels verzonken zadeldak met zinken bedekking. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband, met gecementeerde plint en hardstenen dorpels.

Symmetrisch geveltje met centraal geplaatste, rechthoekige houten toegangsdeur, geflankeerd door twee smalle houten vensters, uitlopend in kopgevel met hardstenen afdekking, schouderstukken op consoles en risalerende bekroning. Smalle, rechthoekige houten zijgevelvensters. Rollagen.

Waardering

De voormalige douanepost aan de Akenerstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. Uit oogpunt van ensemblewaarden is het gebouw van belang vanwege de situering in het beschermde dorpsgezicht, van belang voor het aanzien van Vaals en de historisch-ruimtelijke relatie met de rijksgrens. Het pand beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Tenslotte kan men spreken van een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Douanepost