Vaals E 509
Bosstraat 73, 6291 CG te Vaals

Inleiding

Vrijstaande villa, genaamd HUIZE HESTIA, omstreeks 1915 gebouwd in opdracht van J.H. Eich. De architectuur vertoont elementen van chaletstijl en neo-renaissance. In 1922 werd het pand voorzien van een overhuifde entreepartij en een dubbele inrijpoort met pijlers in de reeds bestaande natuurstenen tuinmuur.

Bij een renovatie in 1993-1994 werden diverse achtergevelaanbouwen, bekleed met zinken losagnes, gesloopt. De vernieuwde achtergevel, de vernieuwde geveldelen van de verder wel oorspronkelijke rechterzijgeveluitbouw en de nieuwgebouwde vrijstaande garages zijn derhalve uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het hoofdvolume van Huize Hestia heeft twee bouwlagen met souterrain en zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond in lengterichting. Aan de rechterzijgevel bevindt zich een uitgebouwde entreepartij met trappehuis. Dwars op het trappenhuis is een volume van een bouwlaag onder plat geprojecteerd. Een erker onder lessenaarsdak aan de linkerzijgevel.

Natuurstenen plint met keldervensters, waarboven een rode bakstenen optrek in kruisverband. Hoeklisenen uitlopend in een kroonlijst met gele bloktanddecoraties. Gesneden voegen, gestucte speklagen. Vensterlijsten en blinde oeil de boeuf-vensters in gele profielsteen. Gestucte vensterarchitraaf in de zijgevel. Kunststenen dorpels. Het lessenaarsdak van de erker aan de linkerzijgevel is voorzien van rode Tuiles du Nord. Het geveldeel boven de erker is bekleed met rode keramische beverstaarten.

Het hoofdvolume heeft een voorgevel met drie vensterassen, waarvan het risalerend hoekdeel uitloopt in een topgevel met houten chaletoverstek op consoles. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met blauwe muldenpannen. Het chaletoverstek heeft een topgevelnaald, houten bolornamenten en het opschrift "Huize Hestia". Dakkapel met houten beschot en overstek met decoratieve naald. Het uitgebouwde trappehuis aan de rechterzijgevel heeft een schilddak met muldenpannen. Bakgoten.

De erker aan de linkerzijgevel heeft geornamenteerde houten kozijnstijlen, met name de hoekstijl aan de straatzijde is voorzien van rijk houtsnijwerk. De erker heeft een uitbreiding ondergaan die herkenbaar is aan het siermetselwerk in visgraatmotief tussen houten stijlen. Voor deze uitbreiding heeft in de buitenmuur van de woonkamer een doorbraak plaatsgevonden.

Segmentboogvormige, zowel enkelvoudige als dubbele eikehouten T-vensters, dubbele kruiskozijnen met geornamenteerde stijlen (diamantkoppen, cannelures), segmentboogvormige dubbele kruiskozijnen. Decoratieve houten vensterkappen in de linkerzijgevel, diverse in de kozijnen geintegreerde rolluiken.

Rechthoekige houten paneeldeur. Rechthoekige stalen erkervensters met roedeverdeling.

Waardering

Huize Hestia is vanwege de bouwstijl, de hoogwaardige esthetiek, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek van bovenregionale architectuurhistorische waarde. Het pand is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de gemeente Vaals.

Huize Hestia beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt Huize Hestia vanwege de bouwstijl over architectuurhistorische zeldzaamheid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa MRS-aanv.

MRS-aanv. Invloeden neo-renaissance