Lindenstraat 3, 6291 AE te Vaals

WINKELWOONHUIS, ca. 1900, gesitueerd in de gesloten wand van de Lindenstraat.

Zowel de aangebouwde woonvertrekken onder platte daken, dwars op de achtergevel, als het magazijn - met woonruimte op de eerste bouwlaag - dat de binnenplaats afsluit, zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Winkelwoonhuis met rechthoekige plattegrond. Drie bouwlagen onder zadeldak in lengterichting. Het pand is grotendeels van een souterrain voorzien. Aan de achterzijde bevindt zich een binnenplaats die bereikbaar is via de inrijpoort aan de straatzijde.

Het bouwvolume aan de straatzijde heeft een vrijwel symmetrische voorgevel met drie vensterassen. De eerste bouwlaag en de centraal geplaatste erker met balkon in de tweede laag zijn gepleisterd of gestuct. De rest van de tweede en de gehele derde bouwlaag zijn opgetrokken in baksteen, met gestucte hoeklisenen en diverse stucwerkdecoraties.

In de eerste bouwlaag een segmentboogvormig houten winkelvenster met verticaal geleed bovenlicht en houten rolluik, een centraal geplaatste segmentboogvormige houten voordeur met smeedwerk en bovenlicht en een segmentboogvormige, uit drie scharnierende panelen bestaande inrijpoort met verticaal geleed bovenlicht.

Verder een geprofileerde plint met souterrainvenster en gestucte gevelvlakken met een aan de Florentijnse boog ontleend motief.

Centraal in de tweede bouwlaag bevindt zich een gepleisterde erker met balkon, geflankeerd door twee houten T-vensters in een segmentboogvormige lijst met gepleisterd vulstuk, architraven op consoles en een rollaag met gestucte sluitsteen in de vorm van een diamantkop. De dubbele balkondeur met bovenlicht is gevat in een gestucte lijst met cannelure-, zuil- en architraafmotieven, waarboven een gestucte segmentboog met vulstuk en een sluitsteen in de vorm van een leeuwekop. De twee flankerende, rechthoekige houten T-vensters van de derde bouwlaag hebben een gestucte architraaflijst op consoles, waarboven een gestuct wapenschild.

In de bakstenen achtergevel van het hoofdvolume zijn vanwege de aanbouwen twee vensterassen vrijgebleven. Segmentboogvormige houten T-vensters met zesruits roedeverdeling. De inrijpoort geeft via een open doorgang, met stalen latei in de achtergevel, toegang tot de binnenplaats.

Waardering

Het winkelwoonhuis is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is gesitueerd in het beschermde dorpsgezicht Vaals, vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Vaals en van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze gemeente. Het pand beschikt over een redelijke architectonische gaafheid van het exterieur, is van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving en heeft een streekgebonden architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning