491876 - De Zeven Landen
Amsterdam R 3703
Roemer Visscherstraat 20, 1054 EX te Amsterdam

Inleiding

Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894.

N.B. In 1909 werd naar ontwerp van J.A. de Waal, in opdracht van de toenmalig directeur van de 'Mij. De Zeven Landen' K. Hazelhoff Roelfzema de tuinkamer op de begane grond met twee meter uitgebreid; boven deze vergrote tuinkamer werd een serre geplaatst als aanbouw op de verdieping.

Object-omschrijving

In rode baksteen op hardstenen plint opgetrokken herenhuis, bestaande uit een beganegrond, een hoofdverdieping, een tweede verdieping en een kapverdieping onder dwars pannen zadeldak tussen tuitgevels en aan de voorzijde een kleine dakkapel met venster met draairamen en kleine hoekpilaren en centrale baluster; mogelijk zet de bedekking zich naar achteren als plat dak voort; houten afgeschermde gootlijst op bewerkte klampen.

Het linkerdeel van de voorgevel is schuin teruggezet in sluiting op het naastgelegen pand en bevat de toegangspartij met oorspronkelijke licht getoogde toegangsdeur met bovenlicht en gepleisterde gotiserende omlijsting waarin ventilatie-opening; voorts twee H-vensters boven elkaar met gepleisterde dorpels en op de eerste verdieping een geprofileerde boven-omlijsting en op de tweede verdieping een hanekam; bij de kapverdieping een meerzijdige houten arkeltoren met uivormig, met zinken shingles gedekt dak en pendentief met ribben aan de onderzijde.

Het rechterdeel van de voorgevel heeft op de beganegrond een drietal spitsbogige vensters tussen geblokte muurdammen van muraalbogen. Een rechthoekige ondiepe erker onder klein lessenaarsdak met overstek strekt zich uit over de eerste en tweede verdieping, gedragen door vier donkere korbeelstukken met houten posten en voorzien van vensters aan drie zijden. De bovenste venstergroep is sterk gotiserend met lancetvensters en spitsbogen. De gotiserende detaillering bestaat verder uit houten venstervormen, bloemmotief, spitsboogvormen en een aan de onderzijde afhangende opengewerkte rand met driepasmotieven en toten.

Waardering

Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Duitse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complex-matige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Kuipers, Tj. ; Stad Amsterdam