491876 - De Zeven Landen
Amsterdam R 3700
Roemer Visscherstraat 26, 1054 EX te Amsterdam

Inleiding

HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894.

Object-omschrijving

Herenhuis voorzien van licht roze gestucte, sterk symmetrische lijstgevel op smalle geprofileerde plint met fries. Het pand bevat vier bouwlagen: begane grond, eerste en tweede verdieping en kapverdieping. De sterk horizontaal en verticaal gelede gevel heeft op de begane grond aan de linkerzijde de toegangspartij met natuurstenen trede en oorspronkelijke toegangsdeur. Rechts een getoogd venster met zesruits raam. Onderdorpel met lijst en twee rijen kleine diamantkoppen. Links en rechts een gedrongen pilaster met diamantkoppen op de schacht. Gevelvlak opgebouwd uit in stucwerk nagebootste natuursteenblokken bij wijze van rustica-zone. Semi-hoofdgestel als cordonlijst. De eerste verdieping bevat een hoog venster met schuifraam en bovenlicht tussen twee halfzuilen met fantasie-kapiteel, een halfrond balcon met ojiefvormig sierhek. De onderzijde van het balcon bestaat uit een wijde sterk geprofileerde kegelvormige tromp met lobben. Links en rechts een smal venster met schuifraam en bovenlicht. Daarnaast nog een halfpilaster met fantasie-kapiteel. Brede pilasters op de hoeken. Met uitzondering van de halfzuilen zijn de geveldelen, inclusief de pilasters, opgebouwd uit in stucwerk nagebootste natuursteenblokken. Hoofdgestel als cordonlijst. Landsnaam 'Italië' op fries. De tweede verdieping bevat drie vensters met schuif- of draairamen en bovenlichten en kroonlijst als bovendorpel. Tussen deze kroonlijsten een tweetal voluut-ornamenten als bij het Ionische hoekkapiteel. Pilasters bij de hoeken. Het hoofdgestel bestaat uit een onderbroken architraaf met eierlijst, een fries met zeer korte pilasters en een kroonlijst op bewerkte klampen. Boven de kroonlijst nog de drie vensters met draairaam van de zolderverdieping. Verder een viertal cassetten met doorlopende kroonlijst waarop twee centrale siervazen met gelobde buik en twee sierobelisken met bekronende stervorm op de hoeken.

Waardering

Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Italiaanse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Kuipers, Tj. ; Stad Amsterdam