491876 - De Zeven Landen
Amsterdam R 3699
Roemer Visscherstraat 28, 1054 EX te Amsterdam

Inleiding

HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894.

Object-omschrijving

Herenhuis van vier bouwlagen: een begane grond, eerste en tweede verdieping en een kapverdieping met toren. De gevelvlakken zijn opgebouwd uit een combinatie van stucwerk en gele baksteen op een hardstenen plint. Het stucwerk is grotendeels in de vorm van cassetten; het metselwerk is in verkort halfsteensverband. Het voorste dakschild is schuinoplopend. Het linkerdeel van de gevel vertoont een torenachtige voorsprong. De begane grond heeft de toegangspartij aan de linkerzijde. De getoogde toegangsdeur bevindt zich in een eveneens getoogde en gestucte portiek. Aan weerszijden een baluster met voet en kussen. De balusters dragen een serliana met bovenin een dierfiguur met de landsnaam 'Rusland' onder een ezelsrugboog. Ornamenteel bandwerk en tandlijsten. Muurveld boven de boog met stucwerk en baksteen. Het rechterdeel bevat een drieledige vensterpartij met draairamen en halfronde bovenlichten. De enkadrering bestaat uit geprofileerd stucwerk. Verder in stucwerk nagebootste gebosseerde natuurstenen blokken. De eerste verdieping heeft aan de rechterzijde een groot getoogd venster, waarboven een ezelsrugboog met gestucte afbeelding van een stralende maan. Aan de linkerzijde een venster met dubbel draairaam en bovenlicht, stucwerkversiering in gestileerd schelpmotief. Sommige geveldelen in gele baksteen. Op de verdieping aan de rechterzijde twee gekoppelde en getoogde vensters met schuifraam en bovenlicht onder ezelsrugbogen met gestucte tandlijst. Geveldelen in baksteen onder hoofdgestel met gestucte rozetten op het fries en tandlijsten aan de kroonlijst. Dakkapel met halfrond raam en ezelsrugboog. Aan de linkerzijde van de hoofdverdieping een venster met dubbel draairaam en bovenlicht. Verder kroonlijstdelen en baksteenversiering. Torenopbouw met halfrond venster met dubbel draairaam en halfrond bovenlicht onder serliana. Overgang van rechthoek naar achthoek. Ui-motief in stucwerk. Kroonlijst waarboven gestucte en geprofileerde frontons en ezelsrugbogen. Achtzijdig omlopende kroonlijst waarboven arcadekrans op halfzuilen met bewerkte nodus, voluutachtige voet en teerlingkapiteel. Tand-, profiel- en knoppenlijst. Zwiebeldach waarop orthodox kruis met maan en stralende zon en steunkettingen.

Waardering

Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Russische inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis MRS-aanv.

Kuipers, Tj. ; Stad Amsterdam