Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
491934
Complexnummer
491931 - Tuingebouwcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82881/82
Kadastrale aanduiding
Amsterdam R 6205
Zandpad 2 C, 1054 GA te Amsterdam

Omschrijving

Object-omschrijving

Op een samengestelde plattegrond in de trant van de Chaletstijl uitgevoerde ORANGERIE (1890), opgetrokken in hout en baksteen op een natuurstenen plint met naastliggende poort en bestaande uit één bouwlaag onder een overstekende houten daklijst waaronder houten korbelen en gedekt door een schilddak. De naar binnen geknikte voorgevel aan de tuinzijde is bereikbaar via een uit vijf treden bestaande houten bordestrap. De linkertravee, evenwijdig aan het Zandpad, eindigt in een puntgevel met rijkbewerkte houten windveren. De openslaande tuindeuren zijn voorzien van vierruits vensters. De resterende vlakken van de linkertravee bestaan in zijn geheel uit vensters welke door houten roeden zijn onderverdeeld. Het stijl- en regelwerk is van hout. De naar binnen springende rechtertravee is geheel opgedeeld in door roeden verdeelde vensters. De aan het Zandpad gelegen achterzijde eindigt in het midden in een puntgevel, voorzien van windveren en een makelaar. Het grootste deel van de achtergevel is opgedeeld in door roeden verdeelde vensters. De resterende muurvlakken zijn voorzien van stijl-, regel- en schoorwerk. De poort bestaat uit twee openslaande houten deuren onder een houten geprofileerde lijst tussen twee natuurstenen posten met bolvormige, eveneens natuurstenen, bekroningen.

Waardering

Voormalige orangerie van architectuur- en cultuurhistorisch belang als onderdeel van het tuingebouwen-complex behorend tot de oorspronkelijke pre-stedelijke bebouwing aan het Zandpad.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 491931. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact
ria
vervaardiging
1885
1895
globaal
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver
MRS-aanv.