Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
491994
Complexnummer
491981 - Tramcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82879/172
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Q 7554
Bij Stadhouderskade 1, 1054 ES te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Noordwestelijk van het voormalige hoofdgebouw van de Gemeentetram opgetrokken UTILITAIR BIJGEBOUW, bestaande uit deels geschakelde bouwvormen onder plat dak en in oorsprong met gescheiden ruimtes voor portiersloge, toiletgebouwtje, fietsenstalling, transformatorhuisje, lichtkoker en urinoir. Het deel met de portiersloge met afgeronde hoek op het NW en absidiaal interieur heeft een brede houten geprofileerde gootlijst, aan beide zijden van de ZW-hoek een venster en overhoeks houten beschot. Aan de binnenterrein-zijde een toegangsdeur met links venster met drie ramen. Aan de straatzijde een zesruits venster met houten dorpels en kalf en driezijdig uitgewerkte linkerstijl bij het kozijn. De portiersloge is door middel van een bovenaan decoratief afgesloten muur met dubbel openslaand hek verbonden met de utilitaire ruimten aan de waterzijde.

Hiervan is de rijwielstalling met open zijde naar het binnenterrein gericht en voorzien van brede, smalle en gelede vensters boven een houten latei, houten geprofileerde gootlijst, lantaarn met melkglas en decoratie op de ZW-hoek in Amsterdamse Schooltrant.

Het toiletgedeelte heeft de toegangsdeur aan de noordzijde, en voorts een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, een serie van vijf vensters met horizontale roedenverdeling, aan de westzijde een zijdeur (in oorsprong niet dichtgemaakt). Het deel met transformatorhuisje bevat deuren met GEB-logo. Het deel met urinoir is in oorsprong voorzien van een open toegang onder halfronde boog.

Waardering In Amsterdamse Schooltrant uitgevoerd utiliair bijgebouw met bijheorende hekwerken bij het voormalig hoofdkantoor van de Gemeentetram van belang als complex-onderdeel wegens architectuur- en typologische waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 491981. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Stalling
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Toiletgebouw
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Urinoir
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1923
exact
MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Marnette, P.L. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.