Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
492011
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 oktober 1995
Kadaster deel/nr: 
13081/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120336 - 486187

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek van Vondelstraat en Tesselschadestraat omstreeks 1880 in neo-Hollandse Renaissance stijl opgetrokken VILLA naar een ontwerp van A.L. van Gendt.

N.B. In 1913 behoorde het pand toe aan A.M. Vroeg. In 1917 is de serre veranderd in opdracht van U.L.J. Bergsma door de firma P. Baay & Zn. In 1954 is het balcon aan de Tesselschadestraat hersteld door J. Dunnebier.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond in zalmkleurige baksteen en op een in rustica uitgevoerde natuurstenen plint opgetrokken villa bestaande uit vier bouwlagen: souterrain, parterre, eerste verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met leien. Het dak eindigt in een geprofileerde gootlijst. Boven de gevel een sterk uitkragende gepleisterde kroonlijst met gecanneleerde voluten, een mutules met guttae en een tandlijst. Daaronder een van geprofileerde velden en tuimelvensters voorzien fries. De korte gevelzijde aan de Vondelstraat heeft een aparte iets teruggerooide ingangstravee over souterrain en eerste verdieping. De geprofileerde eikehouten deur met rondboogvormig venster wordt omlijst door gepleisterde baksteen en is bekroond met een aedicula met voluten, oeil-de-boeuf en tympaan met peervormige bekroning. De verdiepingen in de naastliggende travee met hoeklisenen worden gescheiden door gepleisterde cordonlijsten. De houten kozijnen met schuiframen en natuurstenen onderdorpel zijn gevat in een gepleisterde omlijsting waarvan die in de eerste verdieping wordt bekroond door een tympaan.

Schuinomlopende gevelwand met erkertoren waarin openslaande vensters zijn gevat in gepleisterde omlijstingen met op de parterre gecanneleerde pilasters met voluten en leeuwekopjes. Balcon op eerste verdieping waarin vermeld: 'ANNO 1880'.

Vensteromlijsting op eerste verdieping tussen speklagen met gebeeldhouwd vrouwenportret tussen een festoen als sluitsteen. Daarboven een tympaan. Erkertoren wordt afgesloten door een dakkapel met door stucwerk omlijste oeil-de-boeuf.

Gevelzijde aan Tesselschadestraat drie traveeën breed. Sterk geprofileerde middentravee van drie vensterassen breed. Vensters in parterre gevat tussen gecannelleerde pilasters met voluten boven leeuwekopjes die een bovenliggend balcon ondersteunen. Ajour borstwering met kandelaberzuiltjes. Balcondeuren gevat in een arcade bestaande uit drie bogen welke rusten op twee Ionische gecanneleerde halfzuilen en twee eveneens gecanneleerde hoekpilasters. In de bogen portretkoppen als sluitstenen. In de boogvelden geschilderde florale en animale motieven. Boven de middentravee een in een aedicula gevatte dakkapel met gestucte wangen, voluten en rondboogvormig tympaan. De twee buitenste traveeën van de gevel aan de Tesselschadestraat zijn identiek aan de venstertravee aan de Vondelstraatzijde. De gehele gevel is op de eerste verdieping voorzien van sierijzeren muurankers.

Waardering

Voormalige in neo-Hollandse Renaissance uitgevoerde villa met fraaie detaillering van belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de markante situering op de hoek van Vondelstraat en Tesselschadestraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVondelstraat131054 GCOud-WestAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR5771

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Hollandse Renaissancestijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18791880globaalvervaardiging

MRS-aanv.

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Gendt, A.L. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.