Actualiteit gegevens: 05-03-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
492018
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 oktober 1995
Kadaster deel/nr: 
13081/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120159 - 486093

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vondelstraat 47 is een rond circa 1873 opgetrokken VILLA naar een ontwerp in neogotisch-renaissancistische stijl van J.H. Schmits in opdracht van H. Wille. Vondelstraat 49 bestaat uit de rechtertoren en de meest rechtsgelegen vensteras van het tussen de twee torens gelegen muurvlak en is oorspronkelijk gebouwd als 'bijbouw' bij Vondelstraat 47 naar een ontwerp van H.H.J. Hogeman uit 1882 in opdracht van de wed. mevr. H. Wille, maar vormt stilistisch gezien een onlosmakelijk en niet te scheiden geheel met Vondelstraat 47. N.B. In 1911 is Vondelstraat 47 veranderd en uitgebreid. Daarbij werd het souterrain, liggend op de hoek, vergroot met twee daarboven gelegen verdiepingen door de architect Staal Haalmeyer in opdracht van I.P. Jolles. In 1913 is het pand gewijzigd door H.A.J. Baanders in opdracht van C.H. Guépin. Vondelstraat 49 is in 1926-1927 veranderd met behoud van bestemming daarvan tot een eengezinswoning. In 1987 is het pand verbouwd tot appartementswoningen en vernummerd tot 49 A-E.

Na de verbinding van de Eerste Constantijn Huygensstraat met de Van Baerlestraat in 1947 ligt het bouwblok thans op de hoek van de Vondelstraat en de Eerste Constantijn Huygensstraat

Omschrijving

Een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in blokverband gepleisterde bakstenen villa met latere aanbouw bestaande uit vier bouwlagen. De torens zijn voorzien van een plat dak; het daartussen gelegen muurvlak ligt onder een schuin omhoog lopend plat dak, waarbij het schuine dakdeel bedekt is met leien. De twee torens zijn identiek aan elkaar met twee boven elkaar gelegen erkers beganegronds en op de eerste verdieping. In de rechter toren een bovenliggend balkon met ijzeren borstwering tussen gepleisterde posten. De torens zijn voorzien van met dekplaten beklede kantelen boven een gestileerd fries en op de hoeken arkels waarop aan de voorzijde torenvormige bekroningen zijn geplaatst. In de oostelijke gevelzijde van de linker toren op de tweede verdieping een blind venster. Alle vensters zijn voorzien van bovenliggende gestileerde waterlijsten op sierconsoles en van openslaande ramen onder in tweeën onderverdeelde bovenlichten.

Het tussen de twee torens gelegen teruggerooide middendeel is vier vensterassen breed. Beganegronds in de meest links gelegen vensteras een via een uit acht treden bestaande stoep toegankelijke entree met sierijzeren leuningen. De deur is recent. Een grote dakkapel met timpaan waarin oculus tussen twee kleinere dakkapellen. Traliewerk voor de ramen in het souterrain en beganegronds voor de ramen in het middenvlak.

Waardering

Oorspronkelijke villa van architectuurhistorisch belang vanwege de voor Amsterdam zeldzame combinatie van neogotische en neorenaissancistische stijlkenmerken.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVondelstraat471054 GJAmsterdam
NeeVondelstraat49A1054 GJAmsterdam
NeeVondelstraat49B1054 GJAmsterdam
NeeVondelstraat49C1054 GJAmsterdam
NeeVondelstraat49D1054 GJAmsterdam
NeeVondelstraat49E1054 GJAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR6080A3
AmsterdamR6080A8
AmsterdamR6080A4
AmsterdamR6080A6
AmsterdamR6080A7
AmsterdamR6080A5
AmsterdamR5020
AmsterdamR4155

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Gotiekonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18701882globaalvervaardiging

MRS-aanv.