Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
492059
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Amsterdamsche Huishoudschool
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 augustus 2005
Kadaster deel/nr: 
19282/132
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120314 - 486035

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1894-1895 in Chaletstijl met vakwerk opgetrokken en aan vier zijden vrijgelegen HUISHOUDSCHOOL, genaamd de Amsterdamsche Huishoudschool, naar een ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes in opdracht van de 'Vereeniging tot Instandhouding en Beheer van de Amsterdamsche Huishoudschool' welke in 1891 werd opgericht door Jeltje de Bosch Kemper en Hendrina H. Scholten-Commelin.

Jeltje de Bosch Kemper bewoonde het huis aan Zandpad nr. 6. In 1933 werd de school inwendig verbouwd door P. Vorkink. De in 1952 aan de linkerzijde uitgevoerde uitbreiding, bestaande uit een gymnastiekzaal en een zogenaamde Noorse keuken, verbonden met het hoofdgebouw via een laag tussenlid, is niet in de bescherming opgenomen. In 1974 verbouwd tot jeugdherberg; de daartoe toegevoegde brandtrap valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen schoolgebouw bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak met overstekende daklijst voorzien van sierconsoles. Het pand is gesitueerd terugliggend van de rooilijn. De onderbouw is opgetrokken in lichtbruin gekleurde bakstenen, de houten kapverdieping is uitgevoerd in verticaal beschot in een Bentheimer kleur. Een hardstenen trap met ijzeren leuningen leidt naar de entree op de hoofdverdieping welke zich bevindt onder een lessenaardak. Op de eerste verdieping over de gehele breedte een houten balcon met in de middentravee een eveneens houten loggia onder een overstekende daklijst. Boven de vensters van de eerste verdieping twee gevelstenen waarin gebeiteld 'Amsterdamsche Huishoudschool'. Op de bovenste verdieping over drie vensterassen een overdekt balcon met puntdak. De muurvlakken van de derde verdieping zijn voorzien van wit geschilderde planken. De rechthoekige vensters met boognissen zijn evenwichtig over de gevel verdeeld. De rechterzijgevel (O) is voorzien van een middenrisaliet van drie vensterassen breed, eindigend in een puntgevel waarop een makelaar in de vorm van een spitse topversiering. In de linkertravee een overdekt houten balcon met puntdak en makelaar. Op de tweede verdieping, in de rechtertravee, een eveneens houten balcon. Ook hier zijn alle vensters met boognissen evenwichtig over de gevel verdeeld. Dit geldt ook voor de linkerzijgevel en achtergevel.

Waardering

Voormalige huishoudschool in karakteristieke combinatie van vakwerk en Chaletstijl met bijbehorende detaillering, balcons, houten kapverdieping en entree van algemeen belang wegens architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde. Het gebouw, dat met de entree recht tegenover één van de toegangen tot het Vondelpark ligt, maakt deel uit van de beeldbepalende, open bebouwing langs het Zandpad, het enig bewaard gebleven pre-stedelijke pad in Amsterdam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZandpad51054 GAOud-WestAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapSchoolgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR6569

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlVakwerkstijlstijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschapOnderwijs en wetenschapHuishoudschool

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18941895exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Posthumus Meyjes, C.B. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

MRS-aanv.