Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
492059
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82968/31
Kadastrale aanduiding
Amsterdam R 6569
Zandpad 5, 1054 GA te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

In 1894-1895 in Chaletstijl met vakwerk opgetrokken en aan vier zijden vrijgelegen HUISHOUDSCHOOL, genaamd de Amsterdamsche Huishoudschool, naar een ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes in opdracht van de 'Vereeniging tot Instandhouding en Beheer van de Amsterdamsche Huishoudschool' welke in 1891 werd opgericht door Jeltje de Bosch Kemper en Hendrina H. Scholten-Commelin.

Jeltje de Bosch Kemper bewoonde het huis aan Zandpad nr. 6. In 1933 werd de school inwendig verbouwd door P. Vorkink. De in 1952 aan de linkerzijde uitgevoerde uitbreiding, bestaande uit een gymnastiekzaal en een zogenaamde Noorse keuken, verbonden met het hoofdgebouw via een laag tussenlid, is niet in de bescherming opgenomen. In 1974 verbouwd tot jeugdherberg; de daartoe toegevoegde brandtrap valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen schoolgebouw bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak met overstekende daklijst voorzien van sierconsoles. Het pand is gesitueerd terugliggend van de rooilijn. De onderbouw is opgetrokken in lichtbruin gekleurde bakstenen, de houten kapverdieping is uitgevoerd in verticaal beschot in een Bentheimer kleur. Een hardstenen trap met ijzeren leuningen leidt naar de entree op de hoofdverdieping welke zich bevindt onder een lessenaardak. Op de eerste verdieping over de gehele breedte een houten balcon met in de middentravee een eveneens houten loggia onder een overstekende daklijst. Boven de vensters van de eerste verdieping twee gevelstenen waarin gebeiteld 'Amsterdamsche Huishoudschool'. Op de bovenste verdieping over drie vensterassen een overdekt balcon met puntdak. De muurvlakken van de derde verdieping zijn voorzien van wit geschilderde planken. De rechthoekige vensters met boognissen zijn evenwichtig over de gevel verdeeld. De rechterzijgevel (O) is voorzien van een middenrisaliet van drie vensterassen breed, eindigend in een puntgevel waarop een makelaar in de vorm van een spitse topversiering. In de linkertravee een overdekt houten balcon met puntdak en makelaar. Op de tweede verdieping, in de rechtertravee, een eveneens houten balcon. Ook hier zijn alle vensters met boognissen evenwichtig over de gevel verdeeld. Dit geldt ook voor de linkerzijgevel en achtergevel.

Waardering

Voormalige huishoudschool in karakteristieke combinatie van vakwerk en Chaletstijl met bijbehorende detaillering, balcons, houten kapverdieping en entree van algemeen belang wegens architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde. Het gebouw, dat met de entree recht tegenover één van de toegangen tot het Vondelpark ligt, maakt deel uit van de beeldbepalende, open bebouwing langs het Zandpad, het enig bewaard gebleven pre-stedelijke pad in Amsterdam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1895
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Huishoudschool MRS-aanv.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Posthumus Meyjes, C.B. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.