Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
492074
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 oktober 1995
Kadaster deel/nr: 
13081/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120176 - 486008

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Nabij het Vondelpark gesitueerde, aan vier zijden vrijgelegen VILLA, omstreeks 1885 in eclectische stijl ontworpen met bijbehorend hekwerk.

Object-omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond op een donkerkleurig basement opgetrokken villa van gepleisterde baksteen bestaande uit souterrain, bel-etage, eerste verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met zwarte pannen. Onder de overkragende goot een breed fries met sierconsoles. Aan alle gevelzijden is het pleisterwerk ter hoogte van de bel-etage van horizontale schijnvoegen voorzien. De voorzijde is vier traveeën breed waarbij de smalle ingangstravee op de hoek boven het souterrain is teruggerooid. De entree met rechthoekige houten deur met bovenlicht ligt onder een over de beganegrondverdieping lopende loggia met trekstangen gedragen door een op een hardstenen sokkel geplaatste kolom. De entree is bereikbaar via een uit negen treden bestaande hardstenen stoep met ijzeren balustrade. Boven de loggia tweeblinde rondboogvormige vensters. De middentravee van de voorgevel heeft een flauw risaliet. De diepgelegen rechthoekige vensters hebben bovenlichten met roedenverdeling. De hoeken van de verdieping zijn voorzien van geblokte lisenen.

De uit twee traveeën bestaande zuidwestelijk gesitueerde rechterzijgevel heeft in de linkertravee over souterrain en beganegrondverdieping een erker met bovenliggend balcon met een balustrade met kandelaberzuiltjes. De luifel boven de balcondeuren wordt gedragen door twee paar deels gecanneleerde zuilen met Korinthische kapitelen. De achtergevel is over de bel-etage van de linkertravee voorzien van een serre met bovenliggend balcon met balustrade. De smalle rechtertravee risaleert. De linkerzijgevel is voorzien van smalle diepliggende vensters met roedenverdeling. De linkertravee is teruggerooid.

De gehele gevel wordt verder verlevendigd door het pleisterwerk op bepaalde plaatsen te voorzien van een blok- en strokenstructuur, door de vensters op de eerste verdieping te voorzien van uitkragende bovendorpels en door tussen de verdiepingen brede friezen te plaatsen tussen uitkragende cordonbanden. Aan de straatkant een sierijzeren hekwerk.

Waardering

Rijk gedetailleerde eclectische villa met bijbehorend hekwerk van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan de rand van het Vondelpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRoemer Visscherstraat471054 EWOud-WestAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR317

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

MRS-aanv.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

MRS-aanv.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801890globaalvervaardiging

MRS-aanv.