492353 - 't Nijenhuis
't Nijenhuis 12, 8131 RD te Wijhe

Omschrijving

WESTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen twee- beukig bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze Oud- hollandse pannen gedekt schilddak.

Het bouwhuis sluit de voorplein aan de westzijde af en rijst aan de noordzijde direct uit de gracht op. Aan de ZW-zijde kwam na ca. 1811 (Kadastrale minuutplan) de huidige rechthoekige uitbouw onder afgeknot schilddak tot stand.

Centraal aan de voor(oost-)zijde de oorspronkelijke inrijpoort van het in 1969 tot tentoonstellingsruimte heringerichte bouwhuis, bestaande uit een getoogde dubbele deur onder een zandstenen gebosseerde latei.

Aan weerszijden van de poort drie kloostervensters met zandstenen boven-, tussen- en onderdorpels en meerruitsvensters, met luiken voor de onderste helft van de vensters. Aan weerszijden van deze venster-reeks een deur met meerruits-bovenlicht en zandstenen bovendorpel en latei. In het kalf van de linker deur het gedeelde wapen van Van Ittersum- Bentinck met het jaartal 1687. Op de as van deze twee deuren en van de dubbele poortdeur een meerruits-dakkapel met luik (oorspronkelijk hooiluik) en tympaanbekroning. De gevel wordt aan weerszijden afgesloten door een kloostervenster als hierboven beschreven.

Linker(zuid-)gevel: in het uitgebouwde gedeelte vijf grote 6-ruitsvensters met luiken. Aan de achter(west-)kant van deze uitbouw eveneens vijf grote 6-ruitsvensters met luiken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.